wtorek, 9 marca 2021

Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka

Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka
Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka


Placek ziemniaczany to najdziwniejsza regionalna potrawa, jaką przygotowałam i jadłam. Już sama nazwa przypisana jest do zupełnie innego, wytrawnego dania. A składniki? Wyobrażacie sobie nadzienie z ugotowanych ziemniaków wymieszanych ze zmielonymi orzechami pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta? Na słodko? Choć to wszystko brzmi nietypowo, taki wypiek znany jest w gminie Lubenia. Mówiąc szczerze smak placka ziemniaczanego nie jest w moim guście, jednak postanowiłam opublikować przepis bardziej jako regionalną ciekawostkę, niż zaproszenie do testowania dania.

Przepis został zamieszczony w książce pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.


Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka
Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka


Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Masa ziemniaczana:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków (około 18-20 średnich ziemniaków, solimy bardzo delikatnie)
  • 200 g orzechów włoskich zmielonych
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 5 żółtek
  • 8 białek
  • olejek arakowy

Dodatkowo cukier puder do oprószenia.

Składniki ciasta siekamy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Dzielimy je na 2 części.

Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę. Dodajemy do nich zmielone włoskie orzechy, cukier waniliowy, cukier kryształ, żółtka i kilka kropel olejku arakowego. Całość mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 8 białek i lekko mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy rozwałkowaną połowę ciasta, na nią wykładamy masę  ziemniaczaną, a na wierzch drugą połowę ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Po upieczeniu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.


Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka
Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka


 

Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

po więcej regionalnych przepisów :)

 

 

3 komentarze:

  1. I znowu ziemniaki w tytule okrutnie mnie zmyliły! Ależ oryginalny przepis (chciałem napisać "dziwny"), pierwsze widzę! Sebastian

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie spotkałam takiego połączenia składników w placku. Może kiedyś z ciekawości spróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.