Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka |
Przepis został zamieszczony w książce pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.
Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 3 żółtka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g margaryny
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa ziemniaczana:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków (około 18-20 średnich ziemniaków, solimy bardzo delikatnie)
- 200 g orzechów włoskich zmielonych
- 32 g cukru waniliowego
- 1,5 łyżki cukru kryształu
- 5 żółtek
- 8 białek
- olejek arakowy
Dodatkowo cukier puder do oprószenia.
Składniki ciasta siekamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.
Dzielimy je na 2 części.
Ugotowane ziemniaki mielimy przez maszynkę. Dodajemy do nich
zmielone włoskie orzechy, cukier waniliowy, cukier kryształ, żółtka i kilka
kropel olejku arakowego. Całość mieszamy mikserem. Na koniec dodajemy pianę ubitą
z 8 białek i lekko mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
wykładamy rozwałkowaną połowę ciasta, na nią wykładamy masę ziemniaczaną, a na wierzch drugą połowę ciasta.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Po
upieczeniu i wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.
Placek ziemniaczany – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
po więcej
regionalnych przepisów :)
I znowu ziemniaki w tytule okrutnie mnie zmyliły! Ależ oryginalny przepis (chciałem napisać "dziwny"), pierwsze widzę! Sebastian
OdpowiedzUsuńDziwny to całkiem miłe określenie dla tego ryzykownego wypieku :D
UsuńNigdy nie spotkałam takiego połączenia składników w placku. Może kiedyś z ciekawości spróbuję.
OdpowiedzUsuń