sobota, 19 grudnia 2020

Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka

 

Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka

Podkarpackie przekładańce cieszą się zasłużoną sławą. Przekładamy placki amoniakowe, placki na sodzie i placki kruche. Pieczemy nawet przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem, rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany z Ostrów Baranowskich (gmina Cmolas), który wyróżnia się na tle pozostałych regionalnych przekładańców nietypowym połączeniem typowych smaków. I zapewniam, że ciasto piernikowe przełożone gorącą masą serową to idealny duet. Placek jest miękki, wilgotny i ładnie się kroi.


Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka


Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 250 g miodu
  • 1 torebka przyprawy do piernika
  • 3 całe jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg białego sera (twarogu) dwukrotnie zmielonego
  • 250 g masła lub margaryny
  • 4 całe jajka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 200 g cukru (w oryginale 400 g)
  • 100 g rodzynek
  • aromat arakowy i pomarańczowy – do smaku

Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem, rozcieramy w palcach grudki i zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15-20 minut.

Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do garnka, rozcieramy i dobrze mieszamy. Garnek z masą wkładamy do większego garnka z niewielką ilością gotującej się wody. Trzymamy garnek w kąpieli wodnej mieszając cały czas, aż masa stanie się gorąca i zgęstnieje. Współcześnie masę serową można gotować w garnku z grubym dnem lub naczyniu z nieprzywieralną powłoką (bezpośrednio na gazie, bez kąpieli wodnej) pilnując, żeby ser nie przywierał do dna. Masę lekko przestudzamy przed przekładaniem.

Z masy można ubrać dwie duże łyżki na dekorację wierzchu. Pozostałą masę dzielimy na dwie połowy i przekładamy: placek – połowa sera – placek – połowa sera – placek. Wierzch dekorujemy dowolnie, np. polewą czekoladową. Ja posmarowałam wierzch niewielką ilością masy, którą wcześniej odłożyłam i posypałam ją mielonymi orzechami.


Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka



Więcej podkarpackich ciast, w tym wiele przekładańców,

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.