Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka |
Podkarpackie przekładańce cieszą się zasłużoną sławą.
Przekładamy placki amoniakowe, placki na sodzie i placki kruche. Pieczemy nawet
przekładańce drożdżowe, które składane są w całość jeszcze przed upieczeniem. A
przekładamy zazwyczaj gorącymi jabłkami, smażonym lub gotowanym serem, utartym makiem,
rzadziej gorącymi lub zimnymi masami. Dzisiaj proponuję Wam placek przekładany
z Ostrów Baranowskich (gmina Cmolas), który wyróżnia się na tle pozostałych
regionalnych przekładańców nietypowym połączeniem typowych smaków. I zapewniam,
że ciasto piernikowe przełożone gorącą masą serową to idealny duet. Placek jest
miękki, wilgotny i ładnie się kroi.
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- 250 g miodu
- 1 torebka przyprawy do piernika
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
- 100 g masła
Masa serowa:
- 1 kg białego sera (twarogu) dwukrotnie zmielonego
- 250 g masła lub margaryny
- 4 całe jajka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 torebka cukru waniliowego
- 200 g cukru (w oryginale 400 g)
- 100 g rodzynek
- aromat arakowy i pomarańczowy – do smaku
Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem, rozcieramy w
palcach grudki i zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą
część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do
pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15-20
minut.
Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do garnka,
rozcieramy i dobrze mieszamy. Garnek z masą wkładamy do większego garnka z
niewielką ilością gotującej się wody. Trzymamy garnek w kąpieli wodnej
mieszając cały czas, aż masa stanie się gorąca i zgęstnieje. Współcześnie masę
serową można gotować w garnku z grubym dnem lub naczyniu z nieprzywieralną powłoką (bezpośrednio na gazie, bez kąpieli
wodnej) pilnując, żeby ser nie przywierał do dna. Masę lekko przestudzamy przed
przekładaniem.
Z masy można ubrać dwie duże łyżki na dekorację wierzchu.
Pozostałą masę dzielimy na dwie połowy i przekładamy: placek – połowa sera –
placek – połowa sera – placek. Wierzch dekorujemy dowolnie, np. polewą
czekoladową. Ja posmarowałam wierzch niewielką ilością masy, którą wcześniej
odłożyłam i posypałam ją mielonymi orzechami.
Placek piernikowy z serem – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
ciast, w tym wiele przekładańców,
w zakładce
Zapraszam :)
Fajne połączenie 😋
OdpowiedzUsuń