Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka |
Przepis na zupę ziemniaczaną z kaszą jaglaną udostępniły
panie z Koła Gospodyń Wiejskich Tymce. Został on opublikowany w książce
kucharskiej wydanej przez Gminę Lubaczów pt. „Kresowe jadło. Przepisy kuchni
lokalnej”.
Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 5 ziemniaków
- 2 skrzydełka
- 1 marchewka
- 0,5 pęczka kopru
- 1/3 pora
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
W 3 litrach posolonej wody gotujemy na wolnym ogniu skrzydełka.
W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w
krążki, a obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki
wraz z opłukaną kaszą dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Skrzydełka obieramy z mięsa, które dodajemy do zupy.
Śmietanę, mąkę i kilka łyżek gorącego wywaru mieszamy w misce i wlewamy do zupy. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych zup,
w tym z Ziemi Lubaczowskiej
w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.