wtorek, 29 grudnia 2020

Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka

Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka
Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka


Lubaczów to jedna z przygranicznych podkarpackich gmin o bogatych tradycjach kulinarnych. Kształtowała je zamieszkała tutaj ludność – polska, ukraińska, ale także żydowska i rusińska. Ta mieszanka kultur wpłynęła na kuchnię regionu, która znana jest przede wszystkim z kuchni kresowej. Jedną ze specjalności regionu są zupy z dodatkiem kasz, w tym rzadko spotykane w innych regionach zupy z kaszą jaglaną.

Przepis na zupę ziemniaczaną z kaszą jaglaną udostępniły panie z Koła Gospodyń Wiejskich Tymce. Został on opublikowany w książce kucharskiej wydanej przez Gminę Lubaczów pt. „Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej”.


Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka
Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • 2 skrzydełka
  • 1 marchewka
  • 0,5 pęczka kopru
  • 1/3 pora
  • 5 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz

W 3 litrach posolonej wody gotujemy na wolnym ogniu skrzydełka. W tym czasie ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki, a obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wraz z opłukaną kaszą dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości warzyw i kaszy. Skrzydełka obieramy z mięsa, które dodajemy do zupy.

Śmietanę, mąkę i kilka łyżek gorącego wywaru mieszamy w misce i wlewamy do zupy. Doprawiamy ją solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.


Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka
Zupa ziemniaczana z kaszą jaglaną – kuchnia podkarpacka

Więcej regionalnych zup,

w tym z Ziemi Lubaczowskiej

w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.