niedziela, 5 kwietnia 2020

Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka


Przekładane placki to specjalność kuchni naszego regionu. Przekładamy ciasta drożdżowe, placki na amoniaku i klasyczne kruche ciasto, ale smaczne są też przekładane placki biszkoptowe. Niektóre z ciast przekłada się przed pieczeniem, inne zaś dopiero po upieczeniu. Te drugie z reguły przekłada się gorącymi jabłkami lub smażonym serem. Wśród wielu odmian ciast przekładanych natknęłam się na taką, której wcześniej nie znałam: kruchy placek przekładany jabłkami i masą orzechową. Ciekawostką jest tu fakt, że do przełożenia upieczonych kruchych placków używa się dwóch mas, z których jedna jest gorąca, a druga chłodna. Ciasto odstawione na kilka/kilkanaście godzin mięknie za sprawą temperatury jabłek i wilgoci zawartej w obu masach. Dzięki temu ciasto jest spójne, ale pozostaje delikatne i kruche. Ciasto można polać polewą czekoladową, albo oprószyć cukrem pudrem, choć ja wolę najprostszą wersję bez zbędnych dodatków.

Przepis na kruche ciasto orzechowo-jabłkowe został opublikowany w gazecie „Korso Kolbuszowskie”, a udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Staniszewskim (gmina Raniżów).

Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka


Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła albo margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 1 łyżka cynamonu

Masa orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru (można dać mniej)
  • 200 g masła
  • 2 łyżki spirytusu

Zaczynamy od przygotowania mas.
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i podsmażamy na patelni dodając cukier i cynamon. Z jabłek powinien odparować nadmiar soku. Tuż przed przełożeniem placków jabłka podgrzejemy, żeby były gorące.

Orzechy mielimy i zalewamy gorącym mlekiem. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem dodając po łyżce zaparzonych orzechów z mlekiem. Na koniec dodajemy do masy spirytus i chwilę miksujemy. Do przełożenia masa powinna być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodajemy miękkie masło, żółtka, cukier waniliowy i śmietanę. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 równe części. Ciasto chłodzimy przez 30 minut w lodówce, a następnie rozwałkowujemy i pieczemy 3 placki wielkości 25x35 cm (175 stopni C, grzałka góra-dół, około 20 minut na 1 placek).

Przekładamy placki. Na pierwszy placek wykładamy gorące jabłka i przykrywamy je drugim plackiem. Następnie wykładamy masę orzechową i przykrywamy trzecim plackiem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową lub spożywczą i odstawiamy na noc, żeby ciasto zmiękło.

Kruche ciasto orzechowo-jabłkowe - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Gdzie znajdziecie więcej przepisów na podkarpackie przekładańce :)





10 komentarzy:

  1. Też robię takie ciasto, nazywamy go kruszynka lub niebo.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) Yes,Yes,Yes :) Od dawna nieżyjąca Teściowa mojej Siostry, która w zamierzchłych czasach ery przedcateringowej piekła ciasta na wesela, w okresie Bożego Narodzenia zawsze dawała nam solidny kawał takiego cuda. Kiedyś próbowałam odtworzyć ten smak przygotowując orzechowo-jabłkowe ciasto o nazwie "niebo", ale to nie było to... i teraz zagadka się rozwiązała. Ech, te podróże nostalgiczne... dziękuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorotko, Twoje wspomnienia kulinarne z Podkarpacia (i nie tylko) to kopalnia wiedzy o tradycjach kulinarnych regionu :)

      Usuń
  3. Dziś rozmawiałam z moim 91-letnim Wujkiem, przez Skype oczywiście ( wiadomo, epidemia...) i zastanawialiśmy się, czy ktoś, gdzieś, jada jeszcze paciarę z mlekiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie z serii tych najprostszych i raczej biednych. Pewnie jada się je coraz rzadziej...

      Usuń
  4. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto! <3 Przypomina mi cudowne smaki dzieciństwa i wypieki mojej Babci <3 Kruche ciasto z masą orzechowo - jabłkową...Po prostu niebo dla podniebienia! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie moja mama kiedyś robiła. Teraz już sobie chyba zapomniała, albo jej się nie chce :) zapachniało mi w głowie tym placuszkiem <3

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.