Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Zabiała, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski
Podkarpackie lasy obfitują w grzyby, o czym wiedzą
nawet w Rumuni, nie dziwi więc, że kuchnia regionalna obfituje w dania, w
których grzyby pełnią ważna rolę. Najczęściej są to grzyby suszone, ponieważ
łatwo je przechowywać i można się nimi cieszyć cały rok. Na ich bazie na
Podkarpaciu gotujemy zupy grzybowe i wigilijne barszcze, dodajemy je do kasz
albo ryżu, z których przygotowujemy gołąbki. Suszone grzyby to również
niezastąpiony składnik sosów grzybowych, ale wzbogacają one również sosy
powstałe podczas duszenia mięs. Dzisiaj, śladem gospodyń z Zabiełej, zapraszam
na żeberka z borowikami. Przekonajcie się, jak kilka suszonych grzybów może
zmienić smak mięsa.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Zabiałej znajdziecie
w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulturowej Ziemi
Lubaczowskiej”, wydanej przez Powiat Lubaczowski.
Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg żeberek (paski)
- garść suszonych borowików
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek oleju do smażenia
Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Żeberka dokładnie nacieramy czosnkiem, papryką i majerankiem. Kładziemy je na rozgrzany olej i dodajemy cebulę posiekaną w kostkę. Mięso obsmażamy z obu stron, podlewamy wodą (można wykorzystać wodę z s moczenia grzybów) i dodajemy suszone grzyby. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości około godziny, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odlewamy kilka łyżek powstałego sosu, mieszamy go z mąką i z powrotem dodajemy do żeberek. Sos można również wzbogacić 2-3 łyżkami gęstej śmietany. Żeberka z borowikami podajemy z ziemniakami i surówkami.
Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka |
Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam na podkarpackie dania z
grzybami,
a także na wiele innych regionalnych
specjałów, które znajdziecie w zakładce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.