sobota, 18 września 2021

Żeberka z borowikami - kuchnia podkarpacka

Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka
Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Zabiała, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski 

Podkarpackie lasy obfitują w grzyby, o czym wiedzą nawet w Rumuni, nie dziwi więc, że kuchnia regionalna obfituje w dania, w których grzyby pełnią ważna rolę. Najczęściej są to grzyby suszone, ponieważ łatwo je przechowywać i można się nimi cieszyć cały rok. Na ich bazie na Podkarpaciu gotujemy zupy grzybowe i wigilijne barszcze, dodajemy je do kasz albo ryżu, z których przygotowujemy gołąbki. Suszone grzyby to również niezastąpiony składnik sosów grzybowych, ale wzbogacają one również sosy powstałe podczas duszenia mięs. Dzisiaj, śladem gospodyń z Zabiełej, zapraszam na żeberka z borowikami. Przekonajcie się, jak kilka suszonych grzybów może zmienić smak mięsa.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Zabiałej znajdziecie w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulturowej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanej przez Powiat Lubaczowski.


Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka
Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg żeberek (paski)
  • garść suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek oleju do smażenia

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy, aby zmiękły. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Żeberka dokładnie nacieramy czosnkiem, papryką i majerankiem. Kładziemy je na rozgrzany olej i dodajemy cebulę posiekaną w kostkę. Mięso obsmażamy z obu stron, podlewamy wodą (można wykorzystać wodę z s moczenia grzybów) i dodajemy suszone grzyby. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości około godziny, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odlewamy kilka łyżek powstałego sosu, mieszamy go z mąką i z powrotem dodajemy do żeberek. Sos można również wzbogacić 2-3 łyżkami gęstej śmietany. Żeberka z borowikami podajemy z ziemniakami i surówkami.

Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka
Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka

Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka
Żeberka z borowikami – kuchnia podkarpacka


Zapraszam na podkarpackie dania z grzybami,

a także na wiele innych regionalnych specjałów, które znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.