Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska |
Lokalizacja: Lwów
Dzisiejsze kompoty różnią się od kompotów, które
gotowano we Lwowie i całej wschodniej Galicji dwa wieki temu. Na ówczesnych
stołach kompoty stawiano w salaterach. Wkładano do nich podgotowane owoce,
które zalewano mniej lub bardziej gęstym słodkim syropem. Syrop przygotowywano
zazwyczaj z wody, w której wcześniej ugotowano owoce, z dużej ilości cukru, czasem
z dodatkiem wina. W zależności od rodzaju owoców do syropu dodawano niekiedy
cynamon, goździki lub skórkę z cytrusów. Syrop do kompotu z gruszek
aromatyzowany jest w taki sam sposób, jak syrop do jabłek – cynamonem,
goździkami i skórką z cytryny. Bardzo słodki syrop kontrastuje ze smakiem
gruszek, które po krótkim gotowaniu w dużym stopniu zachowują swój pierwotny
smak.
Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie początkiem XIX
wieku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i
dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór
niezawodnych przepisów (…)”.
Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska |
Składniki:
- 10 niewielkich gruszek
- ½ łyżeczki cynamonu
- 6 goździków
- 400 g cukru
- skórka z cytryny
- 4 plastry cytryny
Gruszki myjemy i usuwamy z nich delikatnie gniazda
nasienne (można zostawić ogonki). Do garnka wlewamy wodę i kiedy się zagotuje
zmniejszamy ogień i wkładamy gruszki. Gotujemy je kilka minut, wyciągamy i
wkładamy do naczynia z zimną wodą. Gruszki wyciągamy, studzimy i ostrożnie
obieramy ze skórki (jeśli gruszki mają ogonki, nie odcinamy ich).
Przygotowujemy syrop. Około pół litra wody w której
gotowały się gruszki przecedzamy, dodajemy cukier, cynamon, goździki, cytryny i
zagotowujemy. Syrop przestudzamy i zalewamy nim gruszki ułożone w salaterce.
Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska |
Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska |
Więcej dań kuchni galicyjskiej i kuchnia
podkarpackiej znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Gruszka mój ukochany owoc, pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń