poniedziałek, 20 września 2021

Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska

Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska
Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska

Lokalizacja: Lwów

Dzisiejsze kompoty różnią się od kompotów, które gotowano we Lwowie i całej wschodniej Galicji dwa wieki temu. Na ówczesnych stołach kompoty stawiano w salaterach. Wkładano do nich podgotowane owoce, które zalewano mniej lub bardziej gęstym słodkim syropem. Syrop przygotowywano zazwyczaj z wody, w której wcześniej ugotowano owoce, z dużej ilości cukru, czasem z dodatkiem wina. W zależności od rodzaju owoców do syropu dodawano niekiedy cynamon, goździki lub skórkę z cytrusów. Syrop do kompotu z gruszek aromatyzowany jest w taki sam sposób, jak syrop do jabłek – cynamonem, goździkami i skórką z cytryny. Bardzo słodki syrop kontrastuje ze smakiem gruszek, które po krótkim gotowaniu w dużym stopniu zachowują swój pierwotny smak.

Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie początkiem XIX wieku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”.


Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska
Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska

Składniki:

  • 10 niewielkich gruszek
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 6 goździków
  • 400 g cukru
  • skórka z cytryny
  • 4 plastry cytryny

Gruszki myjemy i usuwamy z nich delikatnie gniazda nasienne (można zostawić ogonki). Do garnka wlewamy wodę i kiedy się zagotuje zmniejszamy ogień i wkładamy gruszki. Gotujemy je kilka minut, wyciągamy i wkładamy do naczynia z zimną wodą. Gruszki wyciągamy, studzimy i ostrożnie obieramy ze skórki (jeśli gruszki mają ogonki, nie odcinamy ich).

Przygotowujemy syrop. Około pół litra wody w której gotowały się gruszki przecedzamy, dodajemy cukier, cynamon, goździki, cytryny i zagotowujemy. Syrop przestudzamy i zalewamy nim gruszki ułożone w salaterce.


Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska
Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska

Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska
Kompot z gruszek – kuchnia galicyjska

 

Więcej dań kuchni galicyjskiej i kuchnia podkarpackiej znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.