Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kombornia, Gmina Korczyna
W przepisach z naszej regionalnej kuchni od czasu do czasu
trafiam na kotlety przygotowane bez mięsa. Po kotletach z kapusty, z
ziemniaków, z jajek i z kaszy pora na podkarpackie kotlety z kalafiora i
fasoli. Podane z sosem nie ustępują tradycyjnym kotletom z mięsem, choć
oczywiście smakują inaczej. Ugotowany kalafior stanowi bazę tego dania,
natomiast fasola zagęszcza je i uzupełnia smakowo. Ten zestaw składników i
przypraw jest kompletny, ale równie dobrze możecie go wzbogacić cebulą,
ziołami, przyprawą curry, albo w jeszcze inny sposób.
Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne
przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”, a podzieliła się nim Pani Danuta
Inglot z Koła Gospodyń Wiejskich Kombornia.
Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 średniej wielkości kalafior
- 1 szklanka ugotowanej fasoli kolorowej lub białej
- bułka tarta do zagęszczenia i panierowania
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- olej do smażenia
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej
wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy będzie już miękki, odcedzamy go i
zostawiamy na durszlaku na około 20 minut. Po dokładnym odsączeniu ugniatamy
kalafiora tłuczkiem aż utworzy się jednolita masa. Ugotowaną fasolę siekamy na
desce, dodajemy do kalafiora, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, wbijamy
jajko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek bułki tartej – tyle,
żeby masa lekko zgęstniała. Formujemy z niej niewielkie kotleciki, które
obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka |
Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
bezmięsnych kotletów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.