niedziela, 2 maja 2021

Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka

Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka
Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kombornia, Gmina Korczyna 

W przepisach z naszej regionalnej kuchni od czasu do czasu trafiam na kotlety przygotowane bez mięsa. Po kotletach z kapusty, z ziemniaków, z jajek i z kaszy pora na podkarpackie kotlety z kalafiora i fasoli. Podane z sosem nie ustępują tradycyjnym kotletom z mięsem, choć oczywiście smakują inaczej. Ugotowany kalafior stanowi bazę tego dania, natomiast fasola zagęszcza je i uzupełnia smakowo. Ten zestaw składników i przypraw jest kompletny, ale równie dobrze możecie go wzbogacić cebulą, ziołami, przyprawą curry, albo w jeszcze inny sposób.

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”, a podzieliła się nim Pani Danuta Inglot z Koła Gospodyń Wiejskich Kombornia.


Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka
Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli kolorowej lub białej
  • bułka tarta do zagęszczenia i panierowania
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej do smażenia

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Gdy będzie już miękki, odcedzamy go i zostawiamy na durszlaku na około 20 minut. Po dokładnym odsączeniu ugniatamy kalafiora tłuczkiem aż utworzy się jednolita masa. Ugotowaną fasolę siekamy na desce, dodajemy do kalafiora, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy kilka łyżek bułki tartej – tyle, żeby masa lekko zgęstniała. Formujemy z niej niewielkie kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka
Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka

Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka
Kotlety z kalafiora i fasoli – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich bezmięsnych kotletów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Na blogu znajdziecie między innymi:

Bieszczdzkie kotlety z ziemniaków i sera



 Jazowskie kotlety z ziemniaków



Kotlety z kapusty



Kotlety z jajek



Kotlety z kaszy jęczmiennej



Kotlety z fasoli





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.