Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka |
Ugotowane jajka zmielone z podsmażoną cebulką, aromatyzowane posiekanym koperkiem i natką pietruszki, to świetna alternatywa dla kotletów mięsnych. Przepis jest prosty, a smak kotletów wyborny. Podajemy je z sosem jako dodatek do ziemniaków, ale sprawdzą się też podane w bułce lub z zieloną sałatą.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Białoboki (gmina Gać)
znalazł się w ciekawej regionalnej publikacji wydanej przez Powiat Przeworski
pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.
Na blogu znajdziecie również bezmięsne kotlety z fasoli, z kaszy jęczmiennej albo z kapusty.
Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 12 niewielkich kotletów:
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 1 bułka średniej wielkości
- 1/2 szklanki letniego mleka
- sól
- pieprz
- 1 czubata łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona)
- bułka tarta do zagęszczenia i do panierowania
- oliwa lub olej do smażenia
Bułkę moczymy w mleku. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na
maśle tak, aby się nie przyrumieniła. Łączymy odciśniętą bułkę z cebulą i
jajkami, przyprawiamy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do tak
przygotowanej masy dodajemy surowe jajko i zieleninę (koperek, natkę
pietruszki). Można dodać kilka łyżek bułki tartej jeśli masa jest zbyt rzadka.
Z masy wyrabiamy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu
stron. Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.
Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka |
Inne podkarpackie
rarytasy znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.