sobota, 13 marca 2021

Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka

Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka
Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka

Ugotowane jajka zmielone z podsmażoną cebulką, aromatyzowane posiekanym koperkiem i natką pietruszki, to świetna alternatywa dla kotletów mięsnych. Przepis jest prosty, a smak kotletów wyborny. Podajemy je z sosem jako dodatek do ziemniaków, ale sprawdzą się też podane w bułce lub z zieloną sałatą.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich Białoboki (gmina Gać) znalazł się w ciekawej regionalnej publikacji wydanej przez Powiat Przeworski pt. „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.

Na blogu znajdziecie również bezmięsne kotlety z fasoli, z kaszy jęczmiennej albo z kapusty.


Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka
Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka

Składniki na 12 niewielkich kotletów:

  • 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 bułka średniej wielkości
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka posiekanej zieleniny (może być mrożona)
  • bułka tarta do zagęszczenia i do panierowania
  • oliwa lub olej do smażenia

Bułkę moczymy w mleku. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle tak, aby się nie przyrumieniła. Łączymy odciśniętą bułkę z cebulą i jajkami, przyprawiamy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do tak przygotowanej masy dodajemy surowe jajko i zieleninę (koperek, natkę pietruszki). Można dodać kilka łyżek bułki tartej jeśli masa jest zbyt rzadka. Z masy wyrabiamy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron. Podajemy z ziemniakami i sezonową surówką.


Kotlety z jajek – kuchnia podkarpacka



Inne podkarpackie rarytasy znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.