niedziela, 28 czerwca 2020

Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka

Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka


Przepis na pierogi z truskawkami jest prosty – ciasto jak na pierogi ruskie, truskawki i cukier :)

Ale czy aby na pewno jest tak łatwo? Pamiętam program w TV, w którym The Hairy Bikers (dwóch gotujących brodaczy z Anglii, przemierzających Europę na motorach) odwiedzili Polskę i na Długim Targu w Gdańsku gotowali pierogi. Do ciasta na pierogi z truskawkami zamiast soli dodali cukier! To jak świętokradztwo, jakaś zupełna pomyłka. Nie mogłam się nadziwić, że nikt im nie powiedział, że „nasze polskie pierogi z truskawkami” smakują inaczej :)

Zamiana soli na cukier zmienia smak dania, ale to niuanse w składnikach na ciasto sprawiają, że lepi się te pierogi łatwiej lub trudniej, zachowują one po ugotowaniu kształt mniej lub bardziej, pozostają w całości lub wypuszczają truskawki na wolność… A pierogi z owocami są szczególnie kapryśne, ponieważ farsz pieroga nie jest elastyczny i nie dostosowuje się do ciasta tak dobrze, jak typowy ziemniaczany farsz na pierogi ruskie. Dlatego postanowiłam zaproponować Wam do pierogów z owocami takie ciasto, jakie robiła moja babcia ze Staniszewskiego (gmina Raniżów) – z mlekiem i roztopionym masłem.

Zwykle do pierogów używam ciasta z gorącą wodą i olejem. Jest miękkie, łatwo się wałkuje, nigdy się nie rozlepia (przepis na blogu: pierogi ruskie). Jednak do pierogów z owocami dobrze jest w cieście zastąpić wodę mlekiem, a olej masłem. Ciasto z użyciem tych składników jest odrobinę mniej elastyczne, ale nie odkształca się, nie ucieka, a jest plastyczne, równie dobrze się klei i pierogi „nie rozłażą się” w gotowaniu. Mleko i masło wpływają również w pewnym stopniu na delikatność i smak ciasta, które w mlecznym wydaniu bardziej pasuje do owoców.

Pozostaje jeszcze okrasa. Śmietana z cukrem to najlepszy dodatek do pierogów z truskawkami, ale warto pamiętać, że ugotowane pierogi które nie trafiały od razu na stół były wcześniej skropione roztopionym masłem, żeby się nie posklejały, a śmietaną okraszało się je dopiero na talerzu.


Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka

Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka


Składniki na około 30 sztuk:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 30 średnich, najlepiej okrągłych truskawek
  • cukier
  • 300 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki roztopionego masła

Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na czas przygotowania truskawek.

Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy je i osuszamy. Przygotowujemy również cukier.

Ciasto wałkujemy ntroszkę grubiej niż na pierogi ruskie, na grubość około 3 mm. Każdy krążek nieco rozciągamy w owal, na środek sypiemy 1/3 płaskiej łyżeczki cukru, kładziemy truskawkę i zlepiamy dokładnie brzegi. Truskawki gotujemy w dużym garnku, w lekko osolonej wodzie, na małym ogniu, przez około 4 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową i okraszamy lekko roztopionym masłem. To pierogów z truskawkami podajemy śmietanę wymieszana z cukrem. Ilość cukru zależy od preferencji.

Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z truskawkami – kuchnia podkarpacka


 Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

Po więcej przepisów na regionalne pierogi i nie tylko :)

 

 

 

 

 


2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.