Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka |
Na Podkarpaciu nazwy dań dość swobodnie odzwierciedlają to, co
na talerzu. Wiedząc, że gołąbki ruskie nie są zawijane w kapustę, kremówka
orzechowa nie ma kremu, bazą bigosu jałowskiego jest cebula, a w kapuście
ziemniaczanej w ogóle nie ma kapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą
nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :)
Ugotowane ziemniaki, pokrojona w kostkę kiełbasa, jajko,
nieco mąki pszennej i panierka z bułki tartej to składniki racuszków z kiełbasą.
Można je podać na obiad lub kolację. Doskonale smakują same, z sosem albo z surówką,
jako dodatek do mięs.
Przepis z Komborni (gmina Korczyna) pochodzi z ciekawej i
ładnie wydanej publikacji regionalnej pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne.
Informator z przepisami”.
Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g kiełbasy
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- tłuszcz do smażenia
Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy sól, pieprz, mąkę pszenną, jajka i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego szeroki na 5 cm wałek i kroimy placuszki grubości 1 cm. Każdy plaster lekko wyrównujemy, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano.
Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka |
Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.