sobota, 16 stycznia 2021

Racuszki z kiełbasą – kuchnia podkarpacka

Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka
Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka


Na Podkarpaciu nazwy dań dość swobodnie odzwierciedlają to, co na talerzu. Wiedząc, że gołąbki ruskie nie są zawijane w kapustę, kremówka orzechowa nie ma kremu, bazą bigosu jałowskiego jest cebula, a w kapuście ziemniaczanej w ogóle nie ma kapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :)

Ugotowane ziemniaki, pokrojona w kostkę kiełbasa, jajko, nieco mąki pszennej i panierka z bułki tartej to składniki racuszków z kiełbasą. Można je podać na obiad lub kolację. Doskonale smakują same, z sosem albo z surówką, jako dodatek do mięs.

Przepis z Komborni (gmina Korczyna) pochodzi z ciekawej i ładnie wydanej publikacji regionalnej pt. „Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”.


Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 200 g kiełbasy
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy sól, pieprz, mąkę pszenną, jajka i pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego szeroki na 5 cm wałek i kroimy placuszki grubości 1 cm. Każdy plaster lekko wyrównujemy, panierujemy w bułce tartej i smażymy na rumiano.


Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka
Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka


Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka
Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka



Więcej podkarpackich przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.