niedziela, 14 kwietnia 2019

Mazurek z Kłodawy – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Mazurek z Kłodawy - kuchnia podkarpacka


Mazurek z podkarpackiej wsi Kłodawa przypomina popularną w regionie kruszonkę, czyli tarte kruche ciasto. Świąteczna wersja ciasta składa się z 3 warstw, z których środkowa zawiera kakao. Pomiędzy warstwami znajduje się dżem, piana z białek, a także orzechy z migdałami.
Mazurek z Kłodawy to proste ciasto z niewyszukanych składników, które jednak warte jest miejsca na świątecznym stole.

Przepis pochodzi z publikacji „Wielkanocne smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Liwocz”, a podzieliły się nim panie z Koła Gospodyń Kłodawa.

Mazurek z Kłodawy - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru
  • 300 g masła (w oryginale 250 g margaryny)
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g siekanych migdałów
  • 1 słoik dżemu lub powidła
Mąkę, 250 g cukru pudru, masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy siekamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie zagniatamy.
Jedną jasną część rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe dwie części zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania białek.

Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając po jednej łyżce cukru pudru.
Przygotowane jasne ciasto smarujemy dżemem. Na dżem wykładamy połowę piany i posypujemy ją orzechami i migdałami. Na tę warstwę ścieramy na tarce o dużych oczkach kakaową część ciasta. Na nią wykładamy pozostałą pianę i na wierzch ścieramy jasne ciasto.
Ciasto pieczemy 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Po wystygnięciu ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą.



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)


2 komentarze:

  1. Za klasycznym mazurkiem specjalnie nie przepadamy, więc przestałam piec. Natomiast fugę czyli tzw. kruszonkę uwielbiamy. Dodatkową warstwę stanowiły jabłka z kompotu. Kiedyś piekłam to ciasto co tydzień.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.