sobota, 24 lutego 2018

Sałatka chrzanowa z jabłkiem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sałatka chrzanowa z jabłkiem – kuchnia podkarpacka


Zaledwie trzy podstawowe składniki wystarczą, by przygotować smaczną, prostą sałatkę według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich Skołyszyn (okolice Jasła na Podkarpaciu). Jajka w połączeniu z kwaśnymi jabłkami i ostrym chrzanem to bardzo udana kompozycja sałatkowa, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole.

Przepis pochodzi z publikacji „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn” wydanej przez Stowarzyszenie „Przysieki nasz dom”.

Składniki:
  • 5 ugotowanych dużych jajek
  • 3 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 180 g tartego chrzanu ze słoiczka
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
Jajka kroimy w kostkę. Jabłka obieramy ścieramy na tarce o dużych oczkach (część również można pokroić w kostkę). Dodajemy chrzan. Składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka chrzanowa z jabłkiem – kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.