sobota, 1 kwietnia 2017

Kremówka rudnicka – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka

Pieczenie ciast według dawnych przepisów podkarpackich gospodyń to dla mnie zawsze wyzwanie, ale i duża radość. Wyzwanie wiąże się zazwyczaj z mało precyzyjnym opisem wykonania ciasta w przepisie. Czasem muszę zgadywać, albo improwizować. Jednak poczucie dobrego wykorzystywania czyichś doświadczeń, kontynuowania tradycji i przygotowywania wyjątkowych słodkości z prostych składników wynagradza wszystkie trudy. W dzisiejszym wpisie ponownie wracam do przepisów z zeszytu Pani Jadwigi Trojnar z Rudnika nad Sanem, nazywanej przez bliskich Babcią Wisią. Jej wnuczki do dzisiaj wspominają pieczoną przez nią wspaniałą kremówkę. Teraz i moja rodzina mogła skosztować tego wyjątkowego rodzinnego specjału. Wam również polecam!
Ciasto składa się z 4 cieniutkich warstw kruchego ciasta przełożonych smacznym budyniowym kremem. Specyficzne jest to, że do ciasta nie dodaje się ani cukru, ani soli. Jest ono neutralne w smaku, co doskonale uzupełnia intensywny krem, który przygotowuje się od podstaw – bez budyniu w proszku i innych półproduktów. Tak, jak dawniej :)

Składniki na foremkę 25x35 cm:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 szklanka gęstej słodkiej śmietany (najlepiej 36% z Piątnicy, ale może być też 18%, byle byłą gęsta)
  • 250 g masła
Krem:
  • 3 jajka
  • 1 litr mleka
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g maki ziemniaczanej
  • 350 g cukru
  • 2 cukry waniliowe
Cukier puder do oprószenia

Kremówka rudnicka - kuchnia podkarpacka
Składniki ciasta siekamy i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na 4 równe części (najlepiej zważyć całe ciasto i równo je podzielić). Foremki wykładamy papierem do pieczenia i na każdej rozwałkowujemy ciasto. Będzie bardzo cienkie, dlatego właśnie warto zrobić to bezpośrednio na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175-180 stopni C (grzałka góra-dół). W tym czasie chłodzimy ciasto w lodówce. Pieczemy około 15 minut, do zrumienienia.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy obie mąki i miksujemy. W tym czasie mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem. Gorącym mlekiem zalewamy składniki kremu w misce, mieszamy i całość przelewamy do garnka, w którym gotowało się mleko. Krem zagotowujemy i pilnując by nie przywarł, gotujemy go jeszcze kilka minut stale mieszając. Krem dzielimy na 3 równe części i gorącym przekładamy ciasto. Przykrywamy je i pozostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie placki powinny zmięknąć. Ciasto wstawiamy do lodówki, a przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.



Innych podkarpackich ciast szukaj TUTAJ


5 komentarzy:

  1. Kremóweczkę to bym teraz zjadła z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wspaniale!
    Twoje wypieki są zawsze takie dopracowane, widac w tym dużą staranność!
    Przepis już zapisałam. Nigdy nie robiłam jeszcze kremówki warstwowej...
    Ściskam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :) Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała 😊 Aż ślinka cieknie na jej widok 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej warstwowej kremówki jeszcze nie jadłyśmy :D Słodko i pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń