Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Opaka, gmina Lubaczów
Zupa szczawiowa to danie, które niegdyś było na Podkarpaciu bardzo popularne, a dzisiaj gotujemy je coraz rzadziej. Częściej na bazę zup wybieramy to, co można kupić w sklepie, a nie szczaw, który możemy sami zebrać w ogrodzie, na polu, czy nawet w parku. A szkoda, bo zupa szczawiowa to smaczne sezonowe danie, które urozmaica codzienny jadłospis i na które warto czekać cały rok. Na dodatek, wbrew pozorom, można tę zupę ugotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję przepis z okolic Lubaczowa, który wyróżnia się tym, że do zupy dodaje się ryż. Są w niej również ziemniaki i jajka, które sprawiają, że zupa jest bardziej syta, co podkreślają dodane (nietypowe jak na szczawiową) przyprawy – liść laurowy i ziele angielskie. W tej wersji zupy pokrojony szczaw dodaje się bezpośrednio do zupy, bez podsmażania go na maśle, jak to zwykle w szczawiowej. Taka szczawiowa smakiem i kwaśnością przypomina trochę zupę ogórkową.
Zapraszam Was do wypróbowania przepisu Koła
Gospodyń Wiejskich z Opaki, który znalazł się w publikacji pt. „Kresowe jadło.
Przepisy kuchni lokalnej”, wydanej przez Gminę Lubaczów.
Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 3 litry wody
- kość drobiowa
- 1 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki ryżu
- 2 duże garści świeżego szczawiu
- 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
- sól, pieprz
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- jajka ugotowane na twardo
Kość drobiową myjemy, wkładamy do zimnej osolonej
wody i gotujemy na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego.
Po około 15 minutach dodajemy wypłukany ryż, a kilka minut później obrane i pokrojone
w grubą kostkę ziemniak. Szczaw płuczemy i kroimy w paski. Dodajemy go do zupy
i gotujemy całość 10 minut. Wyciągamy wygotowaną kość, doprawiamy zupę solą i pieprzem, a na koniec
dodajemy śmietanę, zaprawiając ją wcześniej gorącym wywarem, żeby się nie zwarzyła.
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem.
Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka |
Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie wiele regionalnych przepisów,
między innymi:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.