piątek, 11 czerwca 2021

Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka

Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Opaka, gmina Lubaczów

Zupa szczawiowa to danie, które niegdyś było na Podkarpaciu bardzo popularne, a dzisiaj gotujemy je coraz rzadziej. Częściej na bazę zup wybieramy to, co można kupić w sklepie, a nie szczaw, który możemy sami zebrać w ogrodzie, na polu, czy nawet w parku. A szkoda, bo zupa szczawiowa to smaczne sezonowe danie, które urozmaica codzienny jadłospis i na które warto czekać cały rok. Na dodatek, wbrew pozorom, można tę zupę ugotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję przepis z okolic Lubaczowa, który wyróżnia się tym, że do zupy dodaje się ryż. Są w niej również ziemniaki i jajka, które sprawiają, że zupa jest bardziej syta, co podkreślają dodane (nietypowe jak na szczawiową) przyprawy – liść laurowy i ziele angielskie. W tej wersji zupy pokrojony szczaw dodaje się bezpośrednio do zupy, bez podsmażania go na maśle, jak to zwykle w szczawiowej. Taka szczawiowa smakiem i kwaśnością przypomina trochę zupę ogórkową.

Zapraszam Was do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Opaki, który znalazł się w publikacji pt. „Kresowe jadło. Przepisy kuchni lokalnej”, wydanej przez Gminę Lubaczów.


Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka


Składniki:

  • 3 litry wody
  • kość drobiowa
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2 duże garści świeżego szczawiu
  • 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • sól, pieprz
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • jajka ugotowane na twardo

Kość drobiową myjemy, wkładamy do zimnej osolonej wody i gotujemy na wolnym ogniu z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego. Po około 15 minutach dodajemy wypłukany ryż, a kilka minut później obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniak. Szczaw płuczemy i kroimy w paski. Dodajemy go do zupy i gotujemy całość 10 minut. Wyciągamy wygotowaną kość, doprawiamy zupę solą i pieprzem, a na koniec dodajemy śmietanę, zaprawiając ją wcześniej gorącym wywarem, żeby się nie zwarzyła. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem.


Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka

Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ryżem – kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

gdzie znajdziecie wiele regionalnych przepisów,

między innymi:


Zupa szczawiowa z ziemniakami


Ściabudowa

 

Zupa szczawiowa z jajkiem


Zupa szczawiowa na kefirze



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.