Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka |
Podkarpacka kuchnia może się pochwalić wieloma unikalnymi
daniami, które znane są jedynie w niektórych zakątkach kraju. Wyjątkowość tych
dań doceniana jest nie tylko przez lokalnych mieszkańców, ale również podczas licznych
kulinarnych konkursów związanych z kultywowaniem lokalnych tradycji. Takim kulinarnym
unikatem są pierogi z Nawsia (gmina Wielopole Skrzyńskie), gotowane z farszem ze
startych surowych ziemniaków, które podsmaża się na boczku i cebuli. Trudno ten
wyjątkowy smak porównać z jakimikolwiek innymi pierogami i pewnie dlatego
pierogi z Nawsia zyskują coraz większą sławę i licznych wielbicieli, podczas
gdy mieszkańcy Nawsia znają je od około 100 lat. Podobne danie gotuje się na
Podlasiu, gdzie jest równie lubiane i cenione.
Strażniczkami lokalnych tradycji kulinarnych w Nawsiu są
panie ze Stowarzyszenia Gospodyń Wiejskich „Nawsianki”, które zamieściły przepis
Pani Bronisławy Sypień w publikacji „Powiatowy informator o produktach
lokalnych i tradycyjnych”, wydanej przez Powiat Ropczycko-Sędziszowski.
Ponieważ nie podano tam dokładnych proporcji, podaję jeden z prostszych przepisów
na ciasto.
Dziękuję Katarzynie Kaczanowskiej, że zwróciła moją uwagę na
te wyjątkowe pierogi i dała kilka cennych wskazówek.
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki oleju
Farsz:
- 500 g ziemniaków
- 1 posiekana cebula
- 150 g chudego boczku
- 1 jajko
- sól i pieprz
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i odciskamy.
Z odciśniętego płynu odlewamy wodę, a krochmal z dna dodajemy do ziemniaków
razem z roztrzepanym jajkiem, solą i pieprzem. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy
go. Kiedy wytopi się nieco tłuszczu, dodajemy posiekana cebulę i razem smażymy
do miękkości cebuli. 1/3 boczku z cebulą odkładamy, a do reszty dodajemy
ziemniaki z jajkiem i podsmażamy.
Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy cienko i
wycinamy kółka. Lepimy niewielkie pierogi i gotujemy je w osolonej wodzie.
Podajemy okraszone boczkiem i cebulką.
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka |
Pierogi z surowymi ziemniakami i boczkiem – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie
wiele przepisów na regionalne pierogi
i nie tylko :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.