Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka |
Do tego przepisu przyciągnęła mnie żurawina. W okolicach
Strzyżowa chętnie dodawana jest do serników, co w innych zakątkach Podkarpacia
nie jest aż tak oczywiste. Jednak sernik z żurawiną z Grodziska wyróżnia się z
innego powodu. Jest to masa budyniowa spulchniona ubitymi białkami, którą
wylewa się na ser. Po upieczeniu tworzy ona lekką chmurkę przykrywającą
wilgotną masę serową. W efekcie otrzymujemy typowy sernik na kruchym spodzie z
nietypowym wierzchem, no i z żurawiną, która niektórych może zaskoczyć. Przepis
godny wypróbowania, więc serdecznie zapraszam :)
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Grodziska znajdziecie w
publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół
Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska
Lokalna Grupa Działania".
Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Ciasto kruche:
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko (białko idzie do masy budyniowej)
- 100 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g żurawiny
Ser:
- 1 ½ kg sera
- 2 jajka
- 2 żółtka (białka idą do masy budyniowej)
- 400 g cukru pudru
- ½ szklanki oleju
- 100 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa budyniowa:
- 2 budynie śmietankowe
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 szklanki mleka
- 150 g masła
- 4 jajka
- 3 białka (1 z ciasta kruchego i 2 z masy serowej)
W 1 szklance mleka mieszamy 2 budynie, cukier i cukier
waniliowy, a pozostałe 2 szklanki mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka
dodajemy wymieszane budynie i zagotowujemy ponownie cały czas mieszając.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowujemy ciasto kruche. Siekamy mąkę pszenną z
margaryną. Dodajemy pozostałe składniki: proszek do pieczenia, jajka, żółtko i
cukier puder. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na brytfankę
wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posypujemy żurawiną.
Przygotowujemy masę serową. Ser mielimy, dodajemy jajka,
żółtka, cukier puder, olej, mleko i mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki dokładnie
mieszamy i wylewamy na żurawinę.
Kończymy masę budyniową. Masło ucieramy z żółtkami i stopniowo
dodajemy wystudzony budyń. Następnie dodajemy pianę ubitą z wszystkich białek, mieszamy
i wylewamy na ser.
Pieczemy w temperaturze 175 stopni C (piekarnik góra-dół)
przez około 60 minut.
Więcej podkarpackich
słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.