niedziela, 8 marca 2020

Prykiel z Lipnicy – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Prykiel z Lipnicy - kuchnia podkarpacka


Na terenach dawnej Puszczy Sandomierskiej biały barszcz był jednym z najważniejszych dań codziennych. Charakterystyczny dla tego regionu czysty zakwas żytni, kiszony bez przypraw i dodatków, był bazą do przygotowania kwaśnej polewki zabielanej mlekiem lub śmietaną. Barszcz z reguły podawano na śniadanie, choć bywał również obiadem lub kolacją. We wsi Lipnica koło Kolbuszowej zakwas na barszcz wykorzystywano do przygotowania zupy zwanej pryklem lub zalewajką. Od tradycyjnego barszczu prykiel różnił się tym, że gotowano go z ziemniakami i dodawano do niego cebulę podsmażoną razem z boczkiem. W bogatszej wersji prykiel podawano z ugotowanym jajkiem i wiejską kiełbasą. Tak przygotowana zupa pełniła rolę dania obiadowego.

Przepisem na prykiel podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipnicy. Został on opublikowany w Korso Kolbuszowskim z 3 listopada 2016 roku.

Prykiel z Lipnicy - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 6-8 ziemniaków
  • 2 l wody
  • 200 ml zakwasu żytniego na barszcz
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 ml śmietany 18%

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy na pół miękko. Dolewamy zakwas i jeszcze chwilę gotujemy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy i mieszamy. Śmietanę wlewamy do zupy i całość zagotowujemy.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy do niego posiekaną cebulę i chwilę razem smażymy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i maścimy skwarkami z cebulą.

Prykiel z Lipnicy - kuchnia podkarpacka

Po więcej regionalnych przepisów zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
 tam między innymi przepis na tradycyny lasowiacki barszcz
oraz wskazówki, jak ukisić własny zakwas na barszcz

1 komentarz:

  1. Nie słyszałem nigdy o takim daniu, ale po opisie stwierdzam, że musi być to pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.