piątek, 16 grudnia 2016

Herbatnik – kuchnia podkarpacka

Ciasto herbatnik
Herbatnik to smaczne przekładane ciasto, które ładnie się prezentuje, a jest proste w wykonaniu. Pomiędzy dwoma blatami kakaowego biszkoptu znajdują się dwie warstwy kremu budyniowego i dwie warstwy herbatników. W samym środku ciasta mamy warstwę toffi. Herbatnik to ciasto idealne na święta lub do kawki :)

Przepis pochodzi od Miejskiego Koła Kobiet z Jedlicza na Podkarpaciu, a można go znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Ciasto herbatnik

Składniki na foremkę 25x35 cm:

Biszkopt kakaowy – składniki na 2 blaty:
  • 10 jaj
  • 10 łyżek cukru
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 500 ml mleka (do budyniu)
  • 250 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo:
  • 2 paczki herbatników (u mnie w 1 paczce 36 sztuk)
  • 1 puszka masy toffi (kajmakowej)
  • ewentualnie polewa czekoladowa, wiórka czekoladowe lub 10 pokruszonych herbatników
Ciasto herbatnik
Dwa biszkopty przygotowujemy i pieczemy osobno. Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy i przesiewamy 5 łyżek mąki, 1 łyżkę kakao i trochę więcej niż 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Przygotowujemy 5 łyżek cukru. W 5 jajkach białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec stopniowo cukier. Do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku nadal miksując mikserem do uzyskania jednolitej masy. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao i proszek mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto przelewamy do brytfanki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach C (piekarnik góra-dół). Drugi blat biszkoptowy przygotowujemy tak samo i z takiej samej ilości składników. Upieczone blaty oddzielamy od papieru do pieczenia i studzimy.

Budyń gotujemy na mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy, przykrywając go folią spożywczą, żeby na wierzchu nie powstała sucha warstwa. Masło miksujemy w misce, dodajemy cukier puder i stopniowo dodajemy po łyżce budyniu aż masa będzie gładka i puszysta. Budyń dzielimy na 3 części – jedna mniejsza do posmarowania wierzchu ciasta (powiedzmy 1/5 całego kremu), a pozostałe dwie części po równo (po 2/5 całego kremu). Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy kremem budyniowym, układamy na nim obok siebie herbatniki, a na wierzchu rozsmarowujemy masę toffi. Na masie układamy drugą warstwę herbatników, a na niej krem budyniowy. Na krem kładziemy drugi blat biszkoptowy, który smarujemy najmniejszą częścią kremu. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi lub polewamy polewą czekoladową. Ja wolę wersję z pokruszonymi herbatnikami (jak na zdjęciach). Wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, żeby herbatniki zmiękły. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.





30 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robimy takie ciasto. U nas akurat ma nazwę 3BIT :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też robiłam 3BIT, ale nie z biszkoptem i ze śmietaną, której w Herbatniku nie ma :)

      Usuń
  3. Piękne ciacho, może upiekę takie na święta :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pierwszy raz spotykam się z tym ciastem, ale wygląda wspaniale, zapewne smakuje jeszcze lepiej i na pewno sprawdzę ten przepis. Dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znam tego ciasto, ale wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sama nazwa zachęca do schrupania kawałka ^_^ Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jakie wspaniałe ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialnie wygląda, uwielbiam przekładańce, smakują zawsze świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię przekładańce. Nie tylko są smaczne, ale i wyglądają zachęcająco :)

      Usuń
  9. wygląda super smacznie i ...elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne ciasto, chyba takiego nigdy nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ja lubię takie ciacha:)
    kolejny przepis którego nie znam- zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń