wtorek, 28 sierpnia 2018

Dynia duszona do chleba – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Dynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka


W kuchni podkarpackiej dynia wykorzystywana jest przede wszystkim jako główny składnik prostej zupy na mleku, zwanej dynianką bądź banianką, podawanej z zacierką albo kluskami. Z dyni smaży się też racuchy, przygotowuje surówki, a nawet używa się jej jako składnik ciasta drożdżowego.
Dynia duszona do chleba to rodzaj smarowidła, które zaskoczy wielbicieli tego warzywa. Dzięki dodaniu do niej koperku, natki pietruszki i szczypiorku nabiera wyjątkowego smaku i bardziej przypomina wytrawne pasty do chleba, niż warzywo kojarzone ze słodkim posmakiem. Dobrze komponuje się z pomidorem, cebulką czy kiszonym ogórkiem. Sprawdzi się też podana na krakersikach. Z powodzeniem zastąpi tradycyjne pasty na śmietanie, choćby pastę jajeczną. Jednym słowem warto sobie czasem na śniadanie lub kolację przygotować coś smacznego i nietypowego, takiego jak dynia duszona do chleba.

Przepis pochodzi od pani Elżbiety Janocha z miejscowości Potok, gmina Jedlicze. Źródło: „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia "Pro Carpathia".

Dynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 700 g dyni (najlepiej odmiany zwyczajnej, małosłodkiej)
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ½ łyżki posiekanego koperku
  • ½ łyżki posiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżki posiekanego szczypiorku
Dynię obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Można też zetrzeć ją na tarce. Dodajemy masło, cukier, sól oraz mąkę i często mieszając dusimy na patelni lub w garnku z grubym dnem aż zmięknie. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy koperek, natkę i szczypiorek.
Tak przygotowana pasta smaczna jest i na ciepło i na zimno. Podaje się ją na chlebie, bądź grzankach.

 
Dynia duszona do chleba - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na podkarpackie dania znajduje się
w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

Znajdziecie tam między innymi regionalne DANIA Z DYNI:













5 komentarzy:

  1. taką zupę o której piszesz zawsze robiła moja babcia. A ta dynia do chleba bardzo mi się podoba

    OdpowiedzUsuń
  2. Czas na dynię - pasta do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dynie bardzo lubię :) Pysznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat taka dynia mi zalega :) Do zrobienia!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczna Pasta! Zapisuję do zrobienia :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.