Czarna kasza – kuchnia podkarpacka |
Urok podkarpackiej kuchni to smaczne, nierzadko wymyślne
dania, stworzone z prostych składników, dostępnych o każdej porze roku. Wiele z
nich wiąże się z lokalnymi tradycjami i historią mieszkańców naszego regionu. Wigilijna
kasza z suszonymi owocami to jedno z takich dań. Znane jest w całym regionie,
choć lokalnie przyrządza się je nieco odmiennie i różnie bywa nazywane. Czarna
kasza to nazwa pęczaku gotowanego z suszonymi owocami i rodzynkami w Żyznowie
pod Strzyżowem. Podobne danie, choć bez rodzynek, w Domaradzu nazywane jest
mamałygą. W Milczy koło Rymanowa lokalna nazwa tego specjału to kwaśna kasza, zaś w Jabłonce koło Grabownicy Starzeńskiej kasza z suszonymi owocami to pencale.
Zwykle kasza wigilijna przyrządzana jest z pęczaku i
mieszanki suszonych owoców. Takie danie podaje się w Grodzisku Dolnym, Woli
Zgłobieńskiej czy Trzebownisku. W Dolinie Struga smak suszonych owoców
wzbogacony jest cynamonem. W Beskidzie Dukielskim, Brzózie Królewskiej czy
Kłodawie kaszę pęczak przyrządza się jedynie z suszonymi śliwkami. Dla odmiany
w Stubnie, Medyni Głogowskiej i w Głogowie Małopolskim suszone śliwki gotuje
się z kaszą jaglaną. Jednak lokalne niuanse smakowe jedynie podkreślają fakt,
że kasza z suszonymi owocami to jedno z tradycyjnych dań naszego regionu. Jedno
z tych, które jeszcze nie odeszły w zapomnienie. A czy nie odejdzie? To zależy
tylko o nas. Smacznego :)
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Żyznowa (gmina Strzyżów) został opublikowany w zbiorze regionalnych receptur pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Czarna kasza – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 litry wody
- 1 litr owoców suszonych mieszanych (śliwki, jabłka, gruszki)
- rodzynki
- cukier
- cynamon według smaku
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
Owoce i rodzynki wkładamy do wody i zagotowujemy. Dodajemy
wypłukany pęczak i gotujemy do miękkości. Doprawiamy cynamonem i słodzimy do
smaku. Danie podajemy gorące.
Czarna kasza – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
dań
w tym świątecznych
specjałów
znajdziecie w
zakładce KUCHNIA PODKARPACKA
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.