wtorek, 26 marca 2024

Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka

Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka
Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Skołyszyn, gmina Skołyszyn, powiat jasielski 

Smak rzeżuchy jest bardzo intensywny, dlatego zwykle bywa ona zaledwie dodatkiem podkreślającym smak przystawek, czy sałatek. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Skołyszynie proponują jednak użyć jej do przygotowaniu farszu do jajek i to w towarzystwie dość niespotykanego składnika, mianowicie parówek. Smak tak przygotowanego farszu jest niecodzienny i oryginalny, a jednocześnie połączenie rzeżuchy i parówek sprawdza się. Jest to więc pomysł na podanie nietypowego dania lub na wykorzystanie parówek w niecodzienny sposób.

Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki. Świąteczne smaki – część I”.

Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka
Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 100 g ugotowanych parówek
  • 2 łyżki rzeżuchy drobno pokrojonej
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Jajka obieramy, kroimy na 2 połówki i wyjmujemy z nich żółtka.

Żółtka, parówki i rzeżuchę miksujemy. Dodajemy majonez z musztardą i doprawiamy całość solą i pieprzem (farsz ma być pikantny).

Farszem napełniamy połówki białek i dekorujemy.

Jajka z rzeżuchą – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.