Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina, Cmolas, powiat kolbuszowski
Babka to delikatny wypiek, do którego używamy zazwyczaj
drobno zmielonej mąki pszennej. Zapewnia ona ciastu pożądaną strukturę i
miękkość. Babka z dużą ilością mąki ziemniaczanej to mniej glutenu, a
jednocześnie lżejsza konsystencja upieczonego ciasta. Jest ono nieco bardziej
suche, ale też trwalsze i bardziej stabilne. Z tego powodu w wielu przepisach
na biszkopt część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną. W przepisie na
babkę, który dzisiaj Wam proponuję, mąka ziemniaczana dominuje, ale by ciasto
nie było zbyt suche mąka zrównoważona jest olejem. Dzięki temu babka jest
krucha, ale jednocześnie lekko wilgotna. Smakiem nie ustępuje tradycyjnym
babkom ucieranym.
Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 4 duże jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do foremki
Białka jajek miksujemy, a kiedy zrobią się szkliste,
dodajemy po łyżce cukru. Kiedy zużyjemy cały cukier, dodajemy po jednym żółtku
nie przestając miksować. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem
do pieczenia oraz olej z octem. Miksujemy do połączenia składników, po czym ciasto
przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy
w temperaturze 160-170 stopni C przez około godzinę. Po wystudzeniu oprószamy
cukrem pudrem lub lukrujemy.
Więcej przepisów na
tradycyjne słodkości z Podkarpacia
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.