środa, 27 marca 2024

Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka

Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka
Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: gmina, Cmolas, powiat kolbuszowski

Babka to delikatny wypiek, do którego używamy zazwyczaj drobno zmielonej mąki pszennej. Zapewnia ona ciastu pożądaną strukturę i miękkość. Babka z dużą ilością mąki ziemniaczanej to mniej glutenu, a jednocześnie lżejsza konsystencja upieczonego ciasta. Jest ono nieco bardziej suche, ale też trwalsze i bardziej stabilne. Z tego powodu w wielu przepisach na biszkopt część mąki pszennej zastępuje się mąką ziemniaczaną. W przepisie na babkę, który dzisiaj Wam proponuję, mąka ziemniaczana dominuje, ale by ciasto nie było zbyt suche mąka zrównoważona jest olejem. Dzięki temu babka jest krucha, ale jednocześnie lekko wilgotna. Smakiem nie ustępuje tradycyjnym babkom ucieranym.

Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka
Babka na mące ziemniaczanej – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do foremki

Białka jajek miksujemy, a kiedy zrobią się szkliste, dodajemy po łyżce cukru. Kiedy zużyjemy cały cukier, dodajemy po jednym żółtku nie przestając miksować. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz olej z octem. Miksujemy do połączenia składników, po czym ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni C przez około godzinę. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy.

 

Więcej przepisów na tradycyjne słodkości z Podkarpacia

znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.