Jajka w sosie wiosennym – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Skołyszyn, gmina Skołyszyn, powiat jasielski
Jeśli mielibyście ochotę na jajka podane nieco inaczej, niż
tradycyjne jajka w majonezie, może Wam przypaść do gustu przepis Koła Gospodyń
Wiejskich ze Skołyszyna. Panie z KGW proponują podać je polane sosem na bazie
jogurtu i śmietany z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Ta kompozycja smaków
jest świeża, orzeźwiająca i rzeczywiście kojarzy się z wiosną.
Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki.
Świąteczne smaki – część I”.
Jajka w sosie wiosennym – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 świeży ogórek
- 1 duża rzodkiewka
- szczypiorek
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz
Ogórka obieramy o kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewkę
również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Śmietanę, jogurt i musztardę
mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Jajka obieramy i kroimy na dwie części. Układamy je na talerzu
i polewamy przygotowanym sosem.
Więcej podkarpackich
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.