poniedziałek, 25 marca 2024

Jajka w sosie wiosennym – kuchnia podkarpacka

Jajka w sosie wiosennym – kuchnia podkarpacka
Jajka w sosie wiosennym – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Skołyszyn, gmina Skołyszyn, powiat jasielski

Jeśli mielibyście ochotę na jajka podane nieco inaczej, niż tradycyjne jajka w majonezie, może Wam przypaść do gustu przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Skołyszyna. Panie z KGW proponują podać je polane sosem na bazie jogurtu i śmietany z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem. Ta kompozycja smaków jest świeża, orzeźwiająca i rzeczywiście kojarzy się z wiosną.

Przepis pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki. Świąteczne smaki – część I”.

Jajka w sosie wiosennym – kuchnia podkarpacka
Jajka w sosie wiosennym – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 świeży ogórek
  • 1 duża rzodkiewka
  • szczypiorek
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz

Ogórka obieramy o kroimy w drobną kosteczkę. Rzodkiewkę również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek siekamy. Śmietanę, jogurt i musztardę mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka obieramy i kroimy na dwie części. Układamy je na talerzu i polewamy przygotowanym sosem.

 

Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.