Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Grzęska, gmina Przeworsk
Gałgany z kapustą to lokalna nazwa kotletów z
mielonego mięsa i surowej kapusty, które po lekkim obsmażeniu dusi się w
piekarniku. Kapusta wzbogaca smak mięsa i sprawia, że kotlety są lekkie i
aromatyczne. Dzięki niej z niewielkiej ilości mięsa można zrobić naprawdę sporo
kotletów, które w smaku nie ustępują typowym kotletom mielonym. Kotlety z mięsa
i kapusty w naszym regionie są dość popularne, choć zwykle zapieka się je lub
podaje z sosem pomidorowym. Gałgany dusi się w bulionie, co podkreśla ich delikatny
smak.
Przepis na gałgany z kapustą udostępnił Zespół
„Grzęszczanie”. Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych
województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpacia „ProCarpathia”.
Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g białej kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 3 jajka
- 3 cebule
- 1 szklanka kaszy manny
- olej do smażenia
- 0,5 litra bulionu drobiowego
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy
1 płaską łyżką soli i zagniatamy. Cebule kroimy w drobną kostkę (można ją
poddusić na tłuszczu lub dodać surową). Z kapusty wygniatamy sok i łączymy ją z
pozostałymi składnikami, wyrabiając na jednolitą masę, a następnie doprawiamy
solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formujemy kulki i obsmażamy je na oleju tak,
aby się lekko zrumieniły. Następnie kotlety układamy w rondlu lub naczyniu
żaroodpornym i podlewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) na około 20-30 minut.
Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie z kotletami. Gałgany podajemy z sosem,
na przykład grzybowym.
Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych dań w zakładce
Zapraszam :)
Czyli takie trochę leniwe gołąbki bez zawijania😄
OdpowiedzUsuńI bez ryżu... choć w sumie można podać z ryżem :D
UsuńBardzo smaczne są te gałagany; zrobiłam je. Bardzo ciekawy, regionalny blog i blisko moich małopolskich stron.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że i Tobie smakują :)
Usuń