czwartek, 16 września 2021

Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka

Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka
Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Grzęska, gmina Przeworsk

Gałgany z kapustą to lokalna nazwa kotletów z mielonego mięsa i surowej kapusty, które po lekkim obsmażeniu dusi się w piekarniku. Kapusta wzbogaca smak mięsa i sprawia, że kotlety są lekkie i aromatyczne. Dzięki niej z niewielkiej ilości mięsa można zrobić naprawdę sporo kotletów, które w smaku nie ustępują typowym kotletom mielonym. Kotlety z mięsa i kapusty w naszym regionie są dość popularne, choć zwykle zapieka się je lub podaje z sosem pomidorowym. Gałgany dusi się w bulionie, co podkreśla ich delikatny smak.

Przepis na gałgany z kapustą udostępnił Zespół „Grzęszczanie”. Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.


Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka
Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g białej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 jajka
  • 3 cebule
  • 1 szklanka kaszy manny
  • olej do smażenia
  • 0,5 litra bulionu drobiowego

Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy 1 płaską łyżką soli i zagniatamy. Cebule kroimy w drobną kostkę (można ją poddusić na tłuszczu lub dodać surową). Z kapusty wygniatamy sok i łączymy ją z pozostałymi składnikami, wyrabiając na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Z wyrobionej masy formujemy kulki i obsmażamy je na oleju tak, aby się lekko zrumieniły. Następnie kotlety układamy w rondlu lub naczyniu żaroodpornym i podlewamy bulionem. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) na około 20-30 minut. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie z kotletami. Gałgany podajemy z sosem, na przykład grzybowym.


Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka
Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka

Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka
Gałgany z kapustą – kuchnia podkarpacka

 

Więcej regionalnych dań w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)


4 komentarze:

  1. Czyli takie trochę leniwe gołąbki bez zawijania😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne są te gałagany; zrobiłam je. Bardzo ciekawy, regionalny blog i blisko moich małopolskich stron.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.