środa, 13 listopada 2019

Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka


Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak przyznać, że podmiana składników zwykle sprawia, że danie nabiera nowej jakości i staje się atrakcją samą w sobie, już bez zbędnych porównań do innych dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak, który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane ziemniaki i skwarki można by tę tradycyjną regionalną zupę uznać za wykwintną. Na szczęście możemy się nią delektować w takiej właśnie, prostej, chłopskiej odsłonie, co ma wiele zalet. I zachęcam, by się o nich samemu przekonać ;)

Przepisem podzieliły się panie z Kół Gospodyń Wiejskich z gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 3-4 grzyby suszone
  • 30 g śliwek suszonych
  • 100 g cebuli
  • tłuszcz
  • 20 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz, przyprawy do smaku

Dodatkowo:
  • ugotowane całe ziemniaki
  • skwarki ze słoniny


Suszone grzyby i śliwki myjemy, moczymy w osobnych naczyniach i osobno gotujemy (śliwki około 15 minut, grzyby od 30 do 50 minut, do miękkości).
Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do wrzącego wywaru mięsno-warzywnego i gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Warto również dodać wywar z grzybów. Śliwki przecieramy do wody, w której się gotowały i również dodajemy do kapuśniaka.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach masła, a następnie dodajemy do niej mąkę i całość zasmażamy. Dodajemy ją do zupy i mieszamy. Na koniec śmietanę hartujemy gorącym wywarem i również dodajemy do kapuśniaka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie majerankiem.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami z wody posypanymi skwarkami ze słoniny.

Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka



Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
po przepisy na inne ciekawe dania kuchni tradycyjnej :)

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.