środa, 22 stycznia 2020

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka


Na Podkarpaciu nadzieniem z kaszy gryczanej często wypełnia się ciasto drożdżowe, gołąbki, ale także pierogi.  Farsz do pierogów zaś zwykle robi się z kaszy wymieszanej z białym serem i podsmażoną cebulką. Jednak ponieważ kasza gryczana doskonale smakuje z suszonymi grzybami, również i takie pierogi oferuje kuchnia regionalna.
Zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Ujeznej w gminie Przeworsk. Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka

Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju

Składniki na farsz:
  • 300 g kaszy gryczanej
  • 30 g grzybów suszonych
  • 1 cebula średnia
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • sól i pieprz

Grzyby płuczemy i moczymy, a następnie gotujemy  w tej samej wodzie. Odcedzone grzyby drobno kroimy.
Na posolonym wywarze z grzybów (jeśli jest go mało, dolewamy wody) gotujemy kaszę gryczaną.
Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i chwilę razem dusimy. Łączymy razem kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.

Z mąki, wody, jajka, tłuszczu i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, wycinamy kółka i nakładamy na nie farsz. Pierogi zlepiamy i gotujemy w posolonej wodzie.

Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
gdzie pod hasłem PIEROGI
znajdziecie 16 regionalnych przepisów




4 komentarze:

  1. uwielbiam taki farsz do pierogów!

    OdpowiedzUsuń
  2. 300g kaszy przed czy po ugotowaniu? Wydaje mi się, że 300g suchej kaszy to trochę dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodzi o wagę suchej kaszy. Wg mnie proporcja na pół kilo mąki jest ok. Pozdrawiam

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.