Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka |
Marcepanek to prawdopodobnie najsłodsze ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam. Składa się ono z 4 kruchych placków przełożonych masą makową, powidłem i masą maślano-kakaową. Wierzch zdobi i osładza polewa czekoladowa. Ciasto wymaga trochę pracy, cukru i masła, ale na pewno z nawiązką zaspokoi każdy apetyt na „coś słodkiego” :)
Skusiłam się na nie, ponieważ jest to propozycja Koła
Gospodyń Wiejskich z Krasiczyna, a miejsce to kojarzy mi się z przepychem i
dostatkiem. Przepis opublikowano w książce „Przepisy kulinarne naszych
przodków. LGD Ziemia Przemyska”.
Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
Ciasto kruche (na 4 placki 25x35 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 240 g masła
- 125 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:
- 1 szklanka suchego maku
- 1/2 szklanki cukru
- 3 białka
Masa maślano-kakaowa:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 300 g masła
Polewa:
- 2 łyżki wody
- 25 g kakao
- 75 g masła
- 75 g cukru
Dodatkowo:
- 1 słoiczek powideł
- 50 g rodzynek
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki siekamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części: 2 do masy makowej i 2 do powideł. Odstawiamy je do lodówki na całą noc.
Masa makowa:
Mak sparzamy wrzącą wodą lub mlekiem, odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Osobno ubijamy białka z cukrem i dodajemy je do maku razem z rodzynkami. Delikatnie mieszamy.
Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i placek przekładamy do blaszki. Nakładamy na to masę makową i przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Placek studzimy.
Kolejną blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy trzecią część ciasta i placek przekładamy do blaszki. Nakładamy na to powidła i przykrywamy czwartym plackiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Placek studzimy.
Masa maślano-kakaowa:
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy. Jajka po ostygnięciu łączymy z utartym masłem i dodajemy kakao. Masę krótko ucieramy do połączenia składników.
Składamy ciasto. Na spód kładziemy placek z makiem, nakładamy masę maślano-kakaową i przykrywamy ją plackiem z powidłem. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Wszystkie składniki polewy wkładamy do małego garnka i krótko
zagotowujemy. Ciepłą polewą dekorujemy placek starając się nie dotykać polewy,
by nie zmatowiała. Ciasto odstawiamy, żeby polewa zastygła.
Placek Marcepanek - kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości w zakładce
Zapraszam! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.