wtorek, 24 listopada 2020

Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka

Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka
Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka


Marcepanek to prawdopodobnie najsłodsze ciasto, jakie kiedykolwiek upiekłam. Składa się ono z 4 kruchych placków przełożonych masą makową, powidłem i masą maślano-kakaową. Wierzch zdobi i osładza polewa czekoladowa. Ciasto wymaga trochę pracy, cukru i masła, ale na pewno z nawiązką zaspokoi każdy apetyt na „coś słodkiego” :)

Skusiłam się na nie, ponieważ jest to propozycja Koła Gospodyń Wiejskich z Krasiczyna, a miejsce to kojarzy mi się z przepychem i dostatkiem. Przepis opublikowano w książce „Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD Ziemia Przemyska”.


Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka
Placek Marcepanek – kuchnia podkarpacka


Składniki:

Ciasto kruche (na 4 placki 25x35 cm):

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 240 g masła
  • 125 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 1 szklanka suchego maku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 białka

Masa maślano-kakaowa:

  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 300 g masła

Polewa:

  • 2 łyżki wody
  • 25 g kakao
  • 75 g masła
  • 75 g cukru

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek powideł
  • 50 g rodzynek

Ciasto kruche:

Wszystkie składniki siekamy razem, zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części: 2 do masy makowej i 2 do powideł. Odstawiamy je do lodówki na całą noc.

Masa makowa:

Mak sparzamy wrzącą wodą lub mlekiem, odcedzamy i mielimy dwukrotnie w maszynce. Osobno ubijamy białka z cukrem i dodajemy je do maku razem z rodzynkami. Delikatnie mieszamy.

Blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i placek przekładamy do blaszki. Nakładamy na to masę makową i przykrywamy drugim plackiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Placek studzimy.

Kolejną blaszkę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy trzecią część ciasta i placek przekładamy do blaszki. Nakładamy na to powidła i przykrywamy czwartym plackiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 40 minut. Placek studzimy.

Masa maślano-kakaowa:

Jajka ubijamy z cukrem na parze. Masło ucieramy. Jajka po ostygnięciu łączymy z utartym masłem i dodajemy kakao. Masę krótko ucieramy do połączenia składników.

Składamy ciasto. Na spód kładziemy placek z makiem, nakładamy masę maślano-kakaową i przykrywamy ją plackiem z powidłem. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Wszystkie składniki polewy wkładamy do małego garnka i krótko zagotowujemy. Ciepłą polewą dekorujemy placek starając się nie dotykać polewy, by nie zmatowiała. Ciasto odstawiamy, żeby polewa zastygła.


Placek Marcepanek - kuchnia podkarpacka
Placek Marcepanek - kuchnia podkarpacka

 

Więcej podkarpackich słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam! :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.