środa, 17 maja 2017

Łódeczki rabarbarowe – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarby
Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka

Rabarbarowe łódeczki to małe kruche ciasteczka z marmoladą z rabarbaru. Ich zaletą jest połączenie smaku słodkiego, delikatnego ciasta ze słodko-kwaśnym rabarbarem. Marmoladę przygotowuje się samodzielnie i jest tak dobra, że warto zrobić jej więcej i wykorzystać np. do naleśników. Małym sekretem jej smaku jest cynamon, który do rabarbaru bardzo pasuje.
Przepis pochodzi z Pogórza Karpackiego, a znaleźć go można w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie Pro Carpathia. W przepisie dokonałam niewielkiej korekty ilościowej marmolady.

Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka
Składniki na około 80 małych ciasteczek:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
Składniki na nadzienie rabarbarowe:
  • 750 g rabarbaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Cukier puder do oprószenia

Mąkę wysypujmy na stolnicę lub do dużej miski, dodajemy masło pokrojone w kostkę i siekamy. Dodajemy resztę składników na ciasto i szybko wyrabiamy. Spłaszczamy, formując placek, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 1 godzinę, a najlepiej 2–3 godziny.
W międzyczasie obieramy rabarbar, kroimy go w plasterki, dodajemy cukier, cynamon i sok z cytryny, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu tak, aby rabarbar zmiękł i rozpadł się. Taką masę miksujemy na gładko i dalej podsmażamy, żeby woda odparowała. Marmolada musi być na tyle gęsta, by nie wylewała się z łyżeczki. Odstawiamy ją do wystygnięcia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2 mm, wycinamy z niego nieduże kwadraty (ja użyłam foremki o karbowanych brzegach i boku długości 4 cm). Marmoladę układamy na kwadratach po przekątnej. Dwa przeciwległe rogi delikatnie zwilżamy wodą lub białkiem i sklejamy. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 175°C. Studzimy na kratce. Ostudzone oprószamy cukrem pudrem.

Łódeczki rabarbarowe - kuchnia podkarpacka


Zapraszam również na inne słodkości i dania KUCHNI PODKARPACKIEJ


7 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się człowiek od razu do marmolady z rabarbaru dostać <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypominamy, że u nas do jutra trwa konkurs :) Wystarczy podesłać zdjęcie dania/deseru, który świetnie smakowałby z waflami Siejeje :) Będzie nam miło jeśli weźmiesz udział :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie wyglądają takich jeszcze nie jadłam, będę musiała spróbować.

    Zapraszam do mnie :-)

    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem z Podkarpacia i jeszcze czegoś takiego nie jadłam :D. Muszę spróbować koniecznie :P. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. I nareszcie przyszedł ten piekny czas, że sobie zrobię takową marmoladę :D teściowa ma rabarbar :D Ty masz ten przepis Kochana :D a ja mam chęci <3 Ciumasy <3

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.