sobota, 24 marca 2018

Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka

Sernik szachownica według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. Efekt szachownicy uzyskany jest dzięki upieczeniu dość kruchego biszkoptu kakaowego (odpowiada za to proporcja mąki ziemniaczanej do pszennej), pokrojeniu go w paski i ponownym upieczeniu z masą serową. Bardzo polecam ten podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :)

Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja.

Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

Ciasto biszkoptowe:
  • 4 jajka
  • 170 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1½ kg sera białego
  • 200 g masła
  • 10 jajek
  • olejek cytrynowy
  • cukier wanilinowy
  • 500 g cukru (użyłam 300 g)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie biszkoptu:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie, nie przerywając ubijania, dodajemy po łyżce cukru. Kiedy piana będzie gęsta, dodajemy kolejno po 1 żółtku i nadal miksujemy. Na koniec do masy dodajemy wymieszane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i przekładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy w poprzek na 17 pasków.

Przygotowanie masy serowej:
Ser ucieramy z masłem w makutrze lub malakserze, stopniowo dodając po jednym żółtku, a następnie dodajemy mąkę i olejek. Białka w osobnej misce ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier. Pianę przekładamy do sera i delikatnie mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do około 180 stopni C (grzałka góra-dół). Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i na dnie, w równych odstępach, układamy 9 pasków biszkoptu. Odstępy między nimi wypełniamy masą serową. Masę cienką warstwą rozsmarowujemy również na wierzchu. Następnie układamy pozostałe 8 pasków biszkoptu w taki sposób, by leżały nad przestrzeniami wypełnionymi masą serową, a nie nad ciastem. Pozostałą masą serową wypełniamy miejsca między paskami biszkoptu i rozsmarowujemy równo na wierzchu ciasta. Pieczemy około 50-60 minut. Po ostygnięciu dekorujemy polewą czekoladową lub cukrem pudrem.

Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakłądki KUCHNIA PODKARPACKA po inne regionalne przepisy



Szczególnie polecam przepisy na serniki:








8 komentarzy:

  1. Aż ślinka leci na taki serniczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest już wieczór, a Ty mi tu takie smakołyki prezentujesz :D

    W wolnej chwili zapraszam do swojego kulinarnego świata ;-) https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie. Przepięknie się prezentuje, z samego zdjęcia można byłoby go wyrwać i zjeść. hehe Bardzo fajny przepis. Pozdrawiam serdecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc sama mam na niego ochotę :D No ale przyda się odmiana, więc na Święta będzie inny sernik :) Również serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Mam pytanie odnośnie sernika szachownicy,jakiej szerokości są pocięte paski biszkoptu do ciasta,bo boje się że one bardzo wazitkie.Planuje upić ciasto na niedziele i obawiam się czy sobie poradzę.Prosze o możliwie szybka odpowiedz.Dziekuje i pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń