Paryje – kuchnia podkarpacka |
Kluski ziemniaczane to jedna z typowych dla Podkarpacia dawnych
potraw. W zależności od okolicy nosi ona różne nazwy i nieco odmiennie jest
przygotowywana. Z reguły w skład ciasta wchodzą same ziemniaki – w niewielkiej
ilości ugotowane, a w pozostałej surowe, starte. Bywa, że ziemniaki zagęszcza się
nieco mąką ziemniaczaną lub pszenną, by ciasto było bardziej zwarte. W
najprostszej wersji kluski przygotowuje się z samych ziemniaków, a po ugotowaniu
okrasza się je masłem, stopioną słoniną lub posypuje pokruszonym białym serem. Często
jednak doprawiony biały ser używany jest jako farsz, którym wypełnia się kluski.
Kluski ziemniaczane – w zależności od regionu Podkarpacia – nazywane są
paryjami, kacapołami, pacafołami, gołami, barierami czy kluskami kudłatymi.
Gotując kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków warto
pamiętać o pewnych zasadach, które stosowane są przez doświadczone gospodynie,
a o których rzadko się wspomina. Przede wszystkim do gotowania klusków
ziemniaczanych warto wybrać mączystą odmianę ziemniaków, która zawiera dużo skrobi.
Wpłynie to na zwartość i stabilność ciasta. Ciasto na kluski z surowych
ziemniaków często nabiera szarego, nieapetycznego koloru. Żeby temu zapobiec
wystarczy starte ziemniaki zaparzyć gorącymi ugotowanymi ziemniakami i od razu
wymieszać. Dzięki temu kluski pozostaną jasne i apetyczne. Lepiąc kluski warto też
często zwilżać dłonie w wodzie ze startych ziemniaków. Zawiera ona skrobię,
dzięki której powierzchnia klusków będzie gładsza. Aby podczas gotowania ciasto
klusków pozostało zwarte i nie robiły się one zbyt „kudłate” należy je gotować
na niewielkim ogniu, aby wrząca woda nie szarpała ciasta.
Przepis na paryje, czyli na najprostszą wersję klusków,
przygotowanych wyłącznie z ziemniaków, podaję za Kołem Gospodyń Wiejskich
Jaszczurowa (gmina Wiśniowa). Został on opublikowany w bogatym zbiorze
regionalnych przepisów pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne
przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia
Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Paryje – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg ziemniaków, w tym:
- 3/4 kg ziemniaków surowych,
- 1/4 kg ziemniaków ugotowanych
- sól
- okrasa
Ćwierć kilograma ziemniaków obieramy i gotujemy w posolonej
wodzie, a następnie odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. W międzyczasie
pozostałe ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, wkładamy do
lnianego woreczka i odciskamy nad miską. Po 10 minutach zlewamy płyn z miski
zachowując skrobię, która osadziła się na dnie.
Mieszamy ziemniaki surowe z ugotowanymi oraz ze skrobią.
Ciasto doprawiamy solą i wyrabiamy, a następnie formujemy niewielkie kulki,
które gotujemy na wolnym ogniu w posolonej wodzie. Kluski są ugotowane po około
4 minutach od wypłynięcia do wierzchu.
Kluski wyciągamy łyżką cedzakową i okraszamy masłem,
skwarkami albo polewamy sosem. Paryje można podawać posypane białym serem albo
wymieszane ze słodką kapustą, przygotowaną jak na łazanki. Ten rodzaj klusków
doskonale nadaje się również do odsmażania na maśle.
Paryje – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
specjałów
w zakładce
Zapraszam :)
Naprawdę 4 minuty gotujesz?
OdpowiedzUsuńTo małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, więc tyle im wystarczyło.
Usuńale fajny przepis
OdpowiedzUsuńU nas te kluski nazywano magały. Moja mama często je gotowała, bo ziemniaki zawsze były dostępne. https://kuchniaipasje.wordpress.com/2019/09/13/magaly/
OdpowiedzUsuń