sobota, 13 maja 2017

Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka
Baba ziemniaczana radrużanka to kolejny podkarpacki pomysł na obiad lub kolację. Tym razem skorzystałam z przepisu gospodyń z Horyńca-Zdroju. Surowe starte ziemniaki połączone z ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem i cebulą, zapieczone w piekarniku i pokrojone w plastry, oto właśnie radrużanka. Do tego pikantny sosik… Jest swojsko i jest smacznie.
Przepis pochodzi z publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”.

Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka
Składniki na keksówkę (u mnie 12 x 24 cm):
  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni pokrojonego w kostkę)
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki, dodajemy ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki, boczek, cebulę, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.

Foremkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą (można wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia, żeby babę łatwiej było wyciągnąć). Do środka przekładamy ziemniaczaną masę, wyrównujemy jej wierzch, skrapiamy go olejem i lekko oprószamy bułką tartą. Babę ziemniaczaną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez 60-75 minut. Podajemy gorącą, pokrojoną w plastry. Baba radrużanka doskonale smakuje również na drugi dzień, odsmażona na patelni. Idealnym dodatkiem do baby jest maczka grzybowa lub twarożek ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką. Ja podałam ją z sosem jogurtowo-majonezowym z czosnkiem, koperkiem i zielonym ogórkiem startym na tarce.

Baba ziemniaczana radrużanka - kuchnia podkarpacka


Inne przepisy kuchni podkarpackiej znajdziecie TUTAJ



6 komentarzy:

  1. Jaka cudna baba :) Na pewno jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z boczusiem musi mieć niezły aromat :)

    Zapraszamy do nas na prosty i szybki KONKURS z pysznymi nagrodami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa i wakacji u babci. Taka babka wypiekana w piecu kaflowym to był rarytas ♥

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie podoba mi się nazw atej babki!
    Z pewnością pyszna! Na zdjęciach jest taka, że chciałoby się jej skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma jak te tereny i specjały z nich,ludzie którzy ,je tworzą, że smakują niepowtarzalnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis pochodzi z Koła Gospodyń "Rozdrożanka" z Radruża gmina Horyniec- Zdrój

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.