środa, 23 czerwca 2021

Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska

Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska
 Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska

Lokalizacja: Lwów

Wielbicieli szpinaku z patelni namawiam do wypróbowania bardziej wykwintnej wersji tego specjału. Według lwowskiego przepisu sprzed 200 lat szpinak i szczaw w równych ilościach należy poddusić na maśle, odparować i oprószyć mąką. Po dolaniu bulionu i dodaniu śmietany otrzymamy smaczny dodatek o intensywnie kwaśnym smaku. Przyprawiony solą i pieprzem urozmaici on gorące dania, a według mnie sprawdzi się również podany z makaronem.

Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie początkiem XIX wieku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Jak to bywa ze starymi przepisami, był on nieco nieprecyzyjny, dlatego zastrzegam, że poniższe proporcje zostały opracowane przeze mnie.


Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska
Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska

Składniki na 2 małe porcje:

  • 1 talerz liści szpinaku (zielone świeże liście)
  • 1 talerz szczawiu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 1 szklanki bulionu
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz

Ze szpinaku i szczawiu odrywamy ogonki. Liście myjemy i osuszamy. Na patelni roztapiamy masło, po czym na wolnym ogniu dusimy i odparowujemy liście. Szczaw zrobi się brązowy, a szpinak pozostanie ciemno zielony. Liście oprószamy mąką i chwilę smażymy, po czym dolewamy bulion, a kiedy danie zacznie gęstnieć dodajemy również gęstą śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.

Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska
Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska


Po więcej regionalnych przepisów

w tym przepisów kuchni galicyjskiej

zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA :)

 

1 komentarz:

  1. Proste połączenie, a naprawę jest takie wykwintne <3
    Wspaniałe! :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.