Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska |
Lokalizacja: Lwów
Wielbicieli szpinaku z patelni namawiam do wypróbowania bardziej wykwintnej wersji tego specjału. Według lwowskiego przepisu sprzed 200 lat szpinak i szczaw w równych ilościach należy poddusić na maśle, odparować i oprószyć mąką. Po dolaniu bulionu i dodaniu śmietany otrzymamy smaczny dodatek o intensywnie kwaśnym smaku. Przyprawiony solą i pieprzem urozmaici on gorące dania, a według mnie sprawdzi się również podany z makaronem.
Przepis pochodzi z wydanej we Lwowie początkiem XIX
wieku „Książki kucharskiej dla użytku w domach miejskich i pańskich. Jasna i
dokładna nauka sporządzania potrwa mięsnych i postnych, zawierająca znaczny
zbiór niezawodnych przepisów (…)”. Jak to bywa ze starymi przepisami, był on
nieco nieprecyzyjny, dlatego zastrzegam, że poniższe proporcje zostały
opracowane przeze mnie.
Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska |
Składniki na 2 małe porcje:
- 1 talerz liści szpinaku (zielone świeże liście)
- 1 talerz szczawiu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- około 1 szklanki bulionu
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz
Ze szpinaku i szczawiu odrywamy ogonki. Liście myjemy i osuszamy. Na patelni roztapiamy masło, po czym na wolnym ogniu dusimy i odparowujemy liście. Szczaw zrobi się brązowy, a szpinak pozostanie ciemno zielony. Liście oprószamy mąką i chwilę smażymy, po czym dolewamy bulion, a kiedy danie zacznie gęstnieć dodajemy również gęstą śmietanę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy na gorąco.
Szpinak ze szczawiem – kuchnia galicyjska |
Po więcej regionalnych przepisów
w tym przepisów kuchni galicyjskiej
zapraszam do zakładki
Proste połączenie, a naprawę jest takie wykwintne <3
OdpowiedzUsuńWspaniałe! :)