Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Barycz, gmina Domaradz, powiat brzozowski
Kiedy chcę na obiad przygotować jakieś smaczne
danie bez mięsa często do głowy przychodzą mi gołąbki. W podkarpackiej tradycji
kulinarnej często przygotowywano je jako danie postne, w którym dominującym
smakiem były suszone grzyby oraz kasza. Rodzaj kaszy decydował też o
intensywności smaku gołąbków. Te z kaszą gryczaną smakują bardzo charakterystycznie
i mocno. W gołąbkach z kaszą jęczmienną znacznie bardziej wyczuwalny jest smak
dodatków, takich jak suszone grzyby i cebula, a sam farsz ma łagodniejszy smak.
W gołąbkach z Baryczy poza kaszą jęczmienną jest również ryż, który osłabia
nieco smak kaszy, ale sprawia, że farsz jest lepiej związany, co ma znaczenie
kiedy w gołąbkach nie ma spajającego wszystko mięsa.
Zapraszam na gołąbki według przepisu Koła Gospodyń
Wiejskich z Baryczy, który został opublikowany w książeczce „Potrawy Wigilijne
Ziemi Brzozowskiej”. Nie czekajcie jednak do grudnia. To danie smakuje o każdej
porze roku!
Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 główka świeżej kapusty średniej wielkości
- 300 g ryżu
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
- 2 cebule
- 200-300 g grzybów suszonych
- 2 łyżki tłuszczu (oliwa, masło lub smalec)
- sól, pieprz
Grzyby do farszu z gołąbków płuczemy, zalewamy wodą
i pozostawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości (około 20 minut)
i odcedzamy z wywaru. Wywar zostawiamy do podlania gołąbków w garnku.
Kapustę obieramy z uszkodzonych liści, wykrawamy
głąb, a następnie sparzamy ją w gotującej się, lekko osolonej wodzie z
dodatkiem 1 łyżki oleju. Odkrawamy stopniowo liście i z każdego z nich ścinamy
zgrubienie, które biegnie przez środek liścia.
Ryż i kaszę gotujemy na sypko – każde z osobna. Cebulę
siekamy, podsmażamy na tłuszczu, a następnie mielimy lub siekamy razem z
ugotowanymi grzybami. Ryż, kaszę i grzyby z cebulą mieszamy. Doprawiamy intensywnie
solą i pieprzem (kapusta wyciąga z farszu nieco soli).
Farsz nakładamy na liść kapusty i zawijamy gołąbki.
Na dno garnka do zapiekania gołąbków wykładamy kilka liści kapusty – mogą być
te uszkodzone z wierzchu główki lub te małe ze środka. Gołąbki układamy ściśle
w garnku. Podlewamy je posolonym wywarem z gotowania grzybów, rosołem lub wodą
z odrobiną tłuszczu.
Dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni C
(grzałka góra-dół) przez około godzinę. Podajemy z sosem grzybowym.
Gołąbki z kaszą jęczmienną – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na regionalne gołąbki
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Gołąbki bez mięsa jeszcze nigdy nie widziałam i nie próbowałam.... Na pewno muszę je ugotować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :) Zachęcam też to spróbowania gołąbków z farszem z ziemniaków ;)
Usuń