Strony

Polityka prywatności:

środa, 20 grudnia 2017

Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka

Jeśli w Waszych domach tradycją jest przygotowywanie pierogów na Wigilię, zachęcam do odłożenia części ciasta i przygotowania z niego wigilijnych pierogów ze śliwką, orzechami i miodem. Są słodkie, aromatyczne, a jeśli użyjecie śliwek wędzonych, będą miały naprawdę wyjątkowy smak.
Przepis pochodzi z okolic Krosna, z gminy Korczyna, a udostępniły go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, która została wydana przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Składniki na około 30 sztuk:
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • ½ szklanki letniej wody
  • 1 łyżka oleju
  • duża szczypta soli
farsz:
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich
  • 75 g śliwek suszonych (najlepiej wędzonych), drobno pokrojonych
  • 2 łyżki miodu
Mąkę przesiewanym, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. Orzechy, śliwki i miód dokładnie mieszamy (ja część orzechów pokroiłam zamiast zmielić).
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz. Zlepiamy brzegi.
W garnku zagotowujemy wodę, lekko ją solimy i wrzucamy pierogi (po 10-12 sztuk za jednym razem). Od momentu wypłynięcia gotujemy je jeszcze około 5 minut. Wyciągamy łyżką cedzakową na talerz i okraszamy roztopionym masłem.

Pierogi wigilijne ze śliwką i orzechami - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów z regionu w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA. Zapraszam :)



11 komentarzy:

  1. Takich jeszcze nie jadłam, ale chciałabym skosztować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. TAkich jeszcze nie jadlam muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam z samymi śliwkami i były pyszne! Zastanawiam się jak wspaniale muszą smakować, jeśli doda się do farszu jeszcze miód i orzechy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Qualietko, trzeba po prostu spróbować! :-D Życzę Ci ciepłych, rodzinnych Świąt! :-)

      Usuń
  5. Dziękuję.
    Tobie i Twoim bliskim również życzę wspaniałych Świąt, spędzonych w spokojnej, rodzinnej atmosferze. Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super są te pierożki :) Rodzince smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że tradycyjna kuchnia znalazła miejsce na Waszym stole :)

      Usuń
  7. Jadłam kiedyś u siostry na Wigilii i były przepyszne :) tak się tylko zastanawiam czy można je przygotować wcześniej i zamrozić czy najlepsze są przygotowane tego samego dnia?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.