Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka |
Miodownik bałajski to skrzyżowanie typowego ciasta na
miodzie, piernika i keksa. Ciasto proste, ale pełne aromatu dzięki korzennym
przyprawom i bakaliom. Ładny złoto-brązowy kolor miodownik zawdzięcza składnikom,
z których jest przygotowany, a które pod wpływem temperatury zmieniają kolor
ciasta – miód, skarmelizowany cukier oraz soda oczyszczona.
Swoją nazwę miodownik zawdzięcza miejscowości Bałaje
położonej niedaleko Lubaczowa, z której pochodzi przepis udostępniony przez
panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich.
Przepis został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych
województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i
Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 3 blaszki 25x12 cm (lub jedną 25x35 cm):
- 2 szklanki cukru (szklanka na karmel i szklanka do piany ubitej z białek)
- 60 ml wody (1/4 szklanki)
- 6 jajek
- 250 g miodu wielokwiatowego lubaczowskiego
- bakalie, m.in. żurawina, orzechy, rodzynki
- 200 g masła
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka śmietany 18%
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- przyprawa do piernika
Zaczynamy od zrobienia karmelu. Do niewielkiego garna z
grubym dnem wlewamy wodę i wsypujemy szklankę cukru. Całość podgrzewamy na
małym ogniu tak długo, aż płyn zacznie się lekko karmelizować i brązowieć. Do
wody z cukrem dodajemy masło i miód. Nadal podgrzewając mieszamy całość aż
składniki się połączą. Następnie dodajemy pokrojone bakalie oraz przyprawę do
piernika. Masę ściągamy z ognia i po ostygnięciu dodajemy do niej szklankę
śmietany.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je mikserem dodając
stopniowo po łyżce cukru, aż dodamy całą szklankę. Do masy dodajemy po jednym
żółtku i nadal miksujemy. Następnie dodajemy przygotowaną masę karmelową i
mieszamy delikatnie łyżką. Na koniec do ciasta dodajemy przesianą mąkę oraz
sodę oczyszczoną, wymieszaną z łyżeczką śmietany. Ciasto przekładamy do blaszek
i pieczemy w temp. 175 stopni C (grzałka góra-dół) przez ok. 45 minut
(oryginalnie 1h w temperaturze 180 stopni C, ale to według mnie za długo).
Miodownik bałajski – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)
Kuchnia podkarpacka jest niezwykle bogata w cudowne i pełne smaku ciasta.
OdpowiedzUsuńMiodownik z tego przepisu smakuje obłędnie.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Tobie również smakuje :)
Usuń