Strony

Polityka prywatności:

niedziela, 24 maja 2020

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka


Makowiec z masą kawową to klasyk, bez którego jeszcze 20-30 lat temu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa to utarte masło i jajka ubite na parze, a do tego zaparzona kawa rozpuszczalna. Niegdyś, w czasach kryzysu, dodawano kawę fusiastą, przez co w kremie wyczuwalne były odrobinki gorzkiej kawy.

Przepisem na makowiec w Korso Kolbuszowskim (nr 50/2018) podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Cmolasie.

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka

Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka


Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 12 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 9 łyżek bułki tartej
  • 300 g suchego maku

Masa kawowa:

  • 3 jajka
  • 5 łyżeczek cukru kryształu
  • 400 g masła
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

  • 50 g mielonych lub siekanych orzechów włoskich

Mak zalewamy wrzącą wodą lub zagotowanym mlekiem i odstawiamy przykryty na godzinę. Po tym czasie odcedzamy go i mielimy dwukrotnie.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo mak i bułkę tartą. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.

Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut. Po wystygnięciu ciasto przecinamy na 2 blaty.

Kawę zaparzamy w 4 łyżeczkach wody. W niewielkim garnku zagotowujemy wodę i stawiamy na nim metalową miskę z jajkami, które miksujemy na parze razem z cukrem (cukru można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodkie masy). Miękkie masło miksujemy z zaparzoną kawą stopniowo dodając przestudzoną masę jajeczną.

Na pierwszy blat makowca wykładamy 3/4 masy kawowej, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy pozostały krem. Posypujemy go mielonymi lub siekanymi orzechami włoskimi.

Ciasto przechowujemy w lodówce, ale wyciągamy je pół godziny przed podaniem.


Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka
 


Więcej podkarpackich ciast – tych nowszych i tych starszych – w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA :)

 

 


2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.