Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka |
Makowiec z masą kawową to klasyk, bez którego jeszcze 20-30 lat temu nie mogło obejść się żadne wesele, urodziny czy imieniny cioci. Makowiec upieczony jest na 12 jajkach, za to nie ma w nim mąki, a jedynie odrobina bułki tartej. Dzięki temu jest wilgotny, zwarty i ładnie się kroi. Masa kawowa to utarte masło i jajka ubite na parze, a do tego zaparzona kawa rozpuszczalna. Niegdyś, w czasach kryzysu, dodawano kawę fusiastą, przez co w kremie wyczuwalne były odrobinki gorzkiej kawy.
Przepisem na makowiec w Korso Kolbuszowskim (nr 50/2018) podzieliły
się panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Cmolasie.
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka |
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 12 jajek
- 300 g cukru pudru
- 9 łyżek bułki tartej
- 300 g suchego maku
Masa kawowa:
- 3 jajka
- 5 łyżeczek cukru kryształu
- 400 g masła
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
- 50 g mielonych lub siekanych orzechów włoskich
Mak zalewamy wrzącą wodą lub zagotowanym mlekiem i
odstawiamy przykryty na godzinę. Po tym czasie odcedzamy go i mielimy
dwukrotnie.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka
ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy stopniowo mak i bułkę tartą. Na
koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45 minut.
Po wystygnięciu ciasto przecinamy na 2 blaty.
Kawę zaparzamy w 4 łyżeczkach wody. W niewielkim garnku
zagotowujemy wodę i stawiamy na nim metalową miskę z jajkami, które miksujemy
na parze razem z cukrem (cukru można dodać więcej jeśli ktoś lubi słodkie masy).
Miękkie masło miksujemy z zaparzoną kawą stopniowo dodając przestudzoną masę
jajeczną.
Na pierwszy blat makowca wykładamy 3/4 masy kawowej,
przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy pozostały krem. Posypujemy go
mielonymi lub siekanymi orzechami włoskimi.
Ciasto przechowujemy w lodówce, ale wyciągamy je pół godziny
przed podaniem.
Makowiec z masą kawową – kuchnia podkarpacka
Więcej podkarpackich ciast – tych nowszych i tych starszych – w zakładce
Zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, wygląda pysznie 🙂
OdpowiedzUsuń