Jabczok – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Krasna, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Czy nazwa jabczok brzmi znajomo? Z całą pewnością nie jest
to najbardziej popularna nazwa na placek z jabłkami, ale nasze babcie i
prababcie raczej nie piekły szarlotek, a jabłeczniki, jabczyniaki, albo właśnie
jabczoki. Jabczok z Krasnej to smażone jabłka na kruchym spodzie z piankową
kołderką i startym ciastem na wierzchu. Piana z białek ubita jest z dużą
ilością cukru i zagęszczona mąką ziemniaczaną, dlatego nie opada i swoją
słodyczą kontrastuje z kwaśnymi jabłkami. Najlepszą odmianą jabłek do tego typu
ciast jest antonówka albo reneta. Jabłka są kwaśne, ale szybko rozpadają się
pod wpływem temperatury i tworzą smaczną, zwartą masę jabłkową.
Przepis pani Marii Zaguły z Koła Gospodyń Wiejskich z
Krasnej pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy
kulinarne KGW z gminy Korczyna”.
Jabczok – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g tłuszczu (masło, margaryna)
- 3 całe jajka
- 3 żółtka
Pianka:
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia, cukier
puder, tłuszcz i siekamy. Dodajemy 3 jajka, 3 żółtka i wyrabiamy ciasto,
podsypując ewentualnie mąką. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 3/4
i 1/4. Wkładamy je do zamrażalnika na pół godziny.
Jabłka obieramy, kroimy na plasterki lub ścieramy na tarce i
smażymy 10 minut na patelni. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy.
Białka ubijamy dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie
rozwałkowujemy większy kawałek ciasta wylepiając nim również brzegi. Na ciasto
wykładamy jabłka, na nie piankę z białek, a na wierzch ścieramy na tarce o
dużych oczkach mniejszy kawałek ciasta. Lekko dociskamy starte ciasto.
Placek pieczemy w temperaturze 150 stopni C (grzałka
góra-dół) przez około godzinę. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto na wierzchu
zacznie się za bardzo rumienić, warto położyć na nim arkusz folii aluminiowej.
Jabczok – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.