Strony

Polityka prywatności:

piątek, 27 października 2017

Placek Rzeszowiak – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka

Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku ciasta.
Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż jest na pierwszym miejscu pod względem liczby zarejestrowanych wyrobów tradycyjnych – mamy ich już 220). Znajdziemy tam wyjaśnienie nazwy tego wyjątkowego wypieku. „Nazwa placka pochodzi od kolorów spódnic w damskim ludowym stroju rzeszowskim. Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej.” Uściślę jedynie, że na spodzie placka znajduje się ciasto kruche, na nim pasami wyłożone są na przemian masy makowa i orzechowa, a masa serowa przykrywa wierzch ciasta.
Przepis który dzisiaj prezentuję pochodzi od osoby równie wyjątkowej, jak sam placek. Pani Eleonora Karaś, gospodyni weselna z Krościenka Wyżnego (okolice Krosna), stała się znana nie tylko w okolicy dzięki publikacjom jej przepisów w serii zatytułowanej „Przepisy pani Luśki”. Stowarzyszenie Kulturalne "Dębina", działające w Krościenku Wyżnym, wydało już 10 książek z tej serii i cieszą się one niesłabnącą popularnością. Przepisy pani Luśki są też publikowane w regionalnych gazetach i czasopismach. W mojej ocenia to wystarczająca rekomendacja, choć najlepszą rekomendacją jest oczywiście doskonały smak ciasta. Sceptykom, którzy znają Rzeszowiaka z programów, czy książek kulinarnych, powiem jedynie, że przepis pani Luśki opublikowano już w 2003 roku.

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto kruche:
§        250 g mąki pszennej
§        150 g margaryny (lub masła)
§        2 żółtka (białka użyjemy do masy orzechowej)
§        3-4 łyżki śmietany
§        1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki ciasta zagniatamy i przed rozwałkowaniem schładzamy w lodówce..

Masa makowa:
§        250 g maku
§        1/2 szklanki cukru kryształu
§        2 jajka
§        olejek migdałowy
§        1 łyżka masła
§        1 łyżka miodu

Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do niego masło, cukier, żółtka, olejek i miód. Wszystko ucieramy, a na koniec dodajemy 2 ubite białka i delikatnie mieszamy.

Masa orzechowa:
§        300 g orzechów włoskich, zmielonych
§        3/4 szklanki cukru kryształu
§        1 łyżka masła
§        100 ml mleka
§        2 białka (od ciasta kruchego)

Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy cukier, masło i mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie.

Masa serowa:
§        700 g białego sera (twarogu) mielonego
§        200 g margaryny (lub masła)
§        6 jajek
§        300 g cukru pudru
§        100 g rodzynek
§        cukier waniliowy
§        budyń śmietankowy (w proszku)
§        1 łyżka mąki pszennej

Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Dodajemy biały ser, mąkę, cukier waniliowy, budyń , rodzynki i dalej ucieramy. Dodajemy ubitą pianę z 6 białek i delikatnie mieszamy.

Kruche ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy pasami na przemian masę makową i orzechową (u mnie wyszło 6 pasów wzdłuż dłuższego boku foremki). Przykrywamy równą warstwą masy serowej. Pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół).

Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka

Więcej podkaroackich ciast i innych regionalnych dobroci znajdziecie w zakładce





23 komentarze:

  1. NIe jadłam ale wyglada świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czytając skład ciasta, już wiem, że jest pyszne. Tak też wygląda 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To ciasta, to połączenie chyba najlepszych smaków- masa makowa, orzechy, ser, a do tego maślane ciasto - jestem w niebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie znałam go wcześniej, ale to jest ciasto dla mnie! Mak, ser i orzechy w jednym cieście. PYYYCHAAA!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Musimy przyznać, że podkarpackie placki jakie prezentujesz zawsze wyglądają tak pysznie i trafiają w składniki jakie bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jej, super ten placek. Dziś wlaśnie taki zrobiłam i cała rodzina ucieszona :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się cudownie! <3 Mam Rodzinę w Rzeszowie :) Moja babcia robiła podobne ciasto. Miłe smaki dzieciństwa <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobione, świetnie dopracowany przepis :) masę makową wzbogacilam o suszone owoce, jak do strucli, a do sera zamiast rodzynek dałam skórkę pomarańczową. Pracochłonne, ale warto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :-) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!

      Usuń
  10. Właśnie się piecze ��, mam nadzieję, że wyjdzie masa orzechowa była trochę rzadka i się rozlała, ale myślę, że efekt końcowy i tak będzie wyśmienity. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie rzeszowiak pieczony jest raz w roku, na Boże Narodzenie. Uwielbiam ten smak, przywołujący na myśl dawne wesela.

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam jedno pytanie w przepisie na ciasto nie ma cukru,czy tak ma być albo zostało pominięte, dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  13. Chce upiec to ciasto na święta nie wiem czy na środkowej półce piekarnika się upiecze czy pięć na drugiej od dołu bo spod od jabłecznika muszę podpiec jeżeli piekę na środkowej polce

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie masło do ciasta orzechowego i makowego rozpuszczone czy miękkie dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy do masy makowej można użyć gotowego maku bakalland?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Tylko trzeba go odsączyć z nadmiaru wody i dosmaczyć miodem :)

      Usuń
  16. Właśnie upiekłam na święta! 4 w jednym - kruchy mazurek, makowiec, orzechowiec i serowiec ! Pracochłonny, ale warto było - cudownie wilgotny, nieprzesłodzony....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje Ci ten tradycyjny wypiek. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznych Świąt :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.