Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka |
Placek Rzeszowiak to najlepiej znane w Polsce ciasto
z Podkarpacia. Swoją sławę zawdzięcza wyjątkowemu połączeniu maku, orzechów i
sera. Są to najpopularniejsze składniki, którymi nadziewane są tradycyjne
wypieki w regionie. W Rzeszowiaku te nasze ulubione składniki możemy mieć w jednym kawałku
ciasta.
Placek Rzeszowiak został wpisany na ministerialną
listę produktów tradycyjnych (swoją drogą Podkarpacie wciąż jest na pierwszym
miejscu pod względem liczby zarejestrowanych wyrobów tradycyjnych – mamy ich
już 220). Znajdziemy tam wyjaśnienie nazwy tego wyjątkowego wypieku. „Nazwa
placka pochodzi od kolorów spódnic w damskim ludowym stroju rzeszowskim.
Różnorodne kolory nawiązują do wyglądu ciasta w przekroju, na który składają
się pasy ułożone z masy orzechowej, makowej i serowej.” Uściślę jedynie, że na
spodzie placka znajduje się ciasto kruche, na nim pasami wyłożone są na
przemian masy makowa i orzechowa, a masa serowa przykrywa wierzch ciasta.
Przepis który dzisiaj prezentuję pochodzi od
osoby równie wyjątkowej, jak sam placek. Pani Eleonora Karaś, gospodyni weselna
z Krościenka Wyżnego (okolice Krosna), stała
się znana nie tylko w okolicy dzięki publikacjom jej przepisów w serii
zatytułowanej „Przepisy pani Luśki”. Stowarzyszenie Kulturalne "Dębina", działające w Krościenku Wyżnym, wydało już 10 książek z tej
serii i cieszą się one niesłabnącą popularnością. Przepisy pani Luśki są też
publikowane w regionalnych gazetach i czasopismach. W mojej ocenia to
wystarczająca rekomendacja, choć najlepszą rekomendacją jest oczywiście
doskonały smak ciasta. Sceptykom, którzy znają Rzeszowiaka z programów, czy
książek kulinarnych, powiem jedynie, że przepis pani Luśki opublikowano już w
2003 roku.
Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka |
Składniki
na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto
kruche:
§
250 g mąki pszennej
§
150 g margaryny (lub masła)
§
2 żółtka (białka użyjemy do masy orzechowej)
§
3-4 łyżki śmietany
§
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
ciasta zagniatamy i przed rozwałkowaniem schładzamy w lodówce..
Masa
makowa:
§
250 g maku
§
1/2 szklanki cukru kryształu
§
2 jajka
§
olejek migdałowy
§
1 łyżka masła
§
1 łyżka miodu
Mak sparzamy, odsączamy i mielimy. Dodajemy do
niego masło, cukier, żółtka, olejek i miód. Wszystko ucieramy, a na koniec dodajemy 2
ubite białka i delikatnie mieszamy.
Masa
orzechowa:
§
300 g orzechów włoskich, zmielonych
§
3/4 szklanki cukru kryształu
§
1 łyżka masła
§
100 ml mleka
§
2 białka (od ciasta kruchego)
Orzechy zalewamy wrzącym mlekiem, dodajemy
cukier, masło i mieszamy. Po przestudzeniu dodajemy ubitą pianę z białek.
Mieszamy delikatnie.
Masa
serowa:
§
700 g białego sera (twarogu)
mielonego
§
200 g margaryny (lub masła)
§
6 jajek
§
300 g cukru pudru
§
100 g rodzynek
§
cukier waniliowy
§
budyń śmietankowy (w proszku)
§
1 łyżka mąki pszennej
Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem
pudrem i żółtkami. Dodajemy biały ser, mąkę, cukier waniliowy, budyń , rodzynki
i dalej ucieramy. Dodajemy ubitą pianę z 6 białek i delikatnie mieszamy.
Kruche ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy pasami na przemian masę makową i
orzechową (u mnie wyszło 6 pasów wzdłuż dłuższego boku foremki). Przykrywamy
równą warstwą masy serowej. Pieczemy około 70 minut w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół).
Placek Rzeszowiak - kuchnia podkarpacka |
Przepyszne ciasto 😚
OdpowiedzUsuńNIe jadłam ale wyglada świetnie :)
OdpowiedzUsuńCzytając skład ciasta, już wiem, że jest pyszne. Tak też wygląda 😊
OdpowiedzUsuńTakie ciasto na pewno smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTo ciasta, to połączenie chyba najlepszych smaków- masa makowa, orzechy, ser, a do tego maślane ciasto - jestem w niebie! :D
OdpowiedzUsuńNie znałam go wcześniej, ale to jest ciasto dla mnie! Mak, ser i orzechy w jednym cieście. PYYYCHAAA!!!!!
OdpowiedzUsuńMusimy przyznać, że podkarpackie placki jakie prezentujesz zawsze wyglądają tak pysznie i trafiają w składniki jakie bardzo lubimy :)
OdpowiedzUsuńJej, super ten placek. Dziś wlaśnie taki zrobiłam i cała rodzina ucieszona :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się cudownie! <3 Mam Rodzinę w Rzeszowie :) Moja babcia robiła podobne ciasto. Miłe smaki dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńZrobione, świetnie dopracowany przepis :) masę makową wzbogacilam o suszone owoce, jak do strucli, a do sera zamiast rodzynek dałam skórkę pomarańczową. Pracochłonne, ale warto!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowało :-) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam!
UsuńWłaśnie się piecze ��, mam nadzieję, że wyjdzie masa orzechowa była trochę rzadka i się rozlała, ale myślę, że efekt końcowy i tak będzie wyśmienity. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńU mnie rzeszowiak pieczony jest raz w roku, na Boże Narodzenie. Uwielbiam ten smak, przywołujący na myśl dawne wesela.
OdpowiedzUsuńMam jedno pytanie w przepisie na ciasto nie ma cukru,czy tak ma być albo zostało pominięte, dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńTak ma być. Cała reszta ciasta jest wystarczająco słodka :)
UsuńChce upiec to ciasto na święta nie wiem czy na środkowej półce piekarnika się upiecze czy pięć na drugiej od dołu bo spod od jabłecznika muszę podpiec jeżeli piekę na środkowej polce
OdpowiedzUsuńZdecydowanie niższa półka. Pozdrawiam :)
UsuńJakie masło do ciasta orzechowego i makowego rozpuszczone czy miękkie dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiękkie, nie rozpuszczone. Pozdrawiam :)
UsuńCzy do masy makowej można użyć gotowego maku bakalland?
OdpowiedzUsuńMożna. Tylko trzeba go odsączyć z nadmiaru wody i dosmaczyć miodem :)
UsuńWłaśnie upiekłam na święta! 4 w jednym - kruchy mazurek, makowiec, orzechowiec i serowiec ! Pracochłonny, ale warto było - cudownie wilgotny, nieprzesłodzony....
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje Ci ten tradycyjny wypiek. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznych Świąt :)
Usuń