Strony

Polityka prywatności:

piątek, 1 grudnia 2017

Zupa ‘Dziad z babą’ – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka

Wśród wielu smacznych podkarpackich zup zupa ‘Dziad z babą’ wyróżnia się swoją nazwą. Domyślam się, że wzięła się ona od dwóch głównych składników, które są typowe dla skromnych, ale sytych potraw z regionu. Są nimi ziemniaki i kluski. Zazwyczaj zupy zagęszcza się tylko jednym z tych dodatków, jednak w tym przypadku jest i dziad i baba :) Drugą charakterystyczną cechą są liście laurowe i ziele angielskie, które z reguły dodawane są do zup na mięsie. Tymczasem zupa ‘Dziad z babą’ jest typowo postna, okraszona zaledwie masłem.
W regionie gotuje się też nieco inną wersję tej zupy, choć nosi ona tę samą nazwę. Tam również występują ziemniaki i kluski, ale zupa gotowana jest na mleku.
Przepis na zupę pochodzi od Pani Zofii Zielińskiej z Koła Gospodyń Wiejskich w Węglówce (okolice Krosna) – Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy KGW z gminy Korczyna.

Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 5 ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szklanki mąki razowej pszennej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kminek
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 litry wody
 Z mąki razowej i białej, jajka, soli i około 40 ml ciepłej wody wyrabiamy twarde ciasto. Odrywamy z niego małe kawałeczki i formujemy okrągłe kluseczki. Odkładamy je na deskę wysypaną mąką.
Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę i podgotowujemy w około 2 l wody z łyżką masła. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i kiedy marchew jest już prawie miękka, wrzucamy do zupy razem z listkami laurowymi, ziarnami ziela angielskiego i odrobiną kminku. Po kilku minutach do zupy wrzucamy kluski. Gotujemy do miękkości i doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni, rozpuszczamy 2 łyżki masła i smażymy na nim posiekaną cebulę na złoty kolor. Dodajemy do ugotowanej zupy. Całość doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.
  
Zupa 'Dziad z babą' - kuchnia podkarpacka


Przepisy na podkarpackie zupy i inne dania regionu znajdziecie w zakładce


9 komentarzy:

  1. Bardzo fajna zupka i na pewno smakuje pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna nazwa zupki :) narobiłaś mi ochoty idę gotować na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bym tą cebulkę na słonince wędzonej zrobiła zamiast na maśle.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja ta zupe krosze sloninka i cebulka smakuje jak w dziecinstwie

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja mama robiła taką zupę w Wielki piątek tylko bez ziela i liścia i kluski były w formie grubszych łazanek. Pycha. Okolice Przeworska na podkarpaciu.

    OdpowiedzUsuń
  7. a czy my komentujemy wpisy dla niemowlaków
    zdrabniając wszystko ( zupka , marchewka , masełko ) ludzie litości ....

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.