Pieróg jaglany z Brzózy Królewskiej - kuchnia podkarpacka |
Brzóza Królewska to niewielka miejscowość położona niedaleko
Leżajska, na północy województwa podkarpackiego. Specjalnością tego regionu
jest pieróg jaglany, zwany też brzózańskim jaglakiem. Jest to tradycyjny drożdżowy
wypiek, w którym pomiędzy cieniutkimi warstwami drożdżowego ciasta znajduje się
zwarty farsz z ugotowanej kaszy jaglanej, wymieszanej z białym serem. Pieróg
jest lekko słony, ale i słodki. Słodycz ta wynika przede wszystkim z
naturalnego smaku składników farszu oraz niewielkiej ilości cukru dodanego do
ciasta.
Pieróg jaglany brzózański został wpisany na Listę produktów
tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi jako tradycyjny
wypiek mocno związany z regionem i jego kulturą. Dawniej był on wypiekiem
obrzędowym, który miał symbolizować obfitość. Z tego powodu podawano go na
ucztach weselnych, chrzcinach oraz podczas świąt. Pieroga jaglanego nie mogło
również zabraknąć na dożynkach, podczas żniw i wykopków. Obecnie nadal jest
pieczony przez lokalne gospodynie, a pieczę nad przetrwanie tej pięknej
tradycji trzymają panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Brzózy Królewskiej. To
dzięki ich uprzejmości mam dzisiaj przyjemność zaprezentować Wam przepis na ten
wyjątkowy regionalny specjał.
Składniki na brytfankę wielkości 25x35 cm:
Rozczyn:
- 20 g drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- około 750 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- duża szczypta soli
Kasza:
- 2 i 1/2 garnuszka półlitrowego kaszy jaglanej (około 1200 g)
- 1 kg rozkruszonego białego sera
- 400 g masła
- sól do smaku
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Wykładamy nim dno
i boki natłuszczonej blachy do pieczenia. Trochę ciasta zostawiamy na wierzch.
Na ciasto wykładamy przygotowaną kaszę jaglaną i przykrywamy rozwałkowaną
resztą ciasta dokładnie sklejając jego brzegi. Wierzch smarujemy roztrzepanym
jajkiem, jak kto lubi można posypać delikatnie cukrem. Pieczemy w nagrzanym
piecu (175-180 stopni C, grzałka góra-dół) około 1 godziny.
Zapraszam również do zakłądki
po więcej przepisów na lokalne pyszności :)
Jestem z Leżajska, ale o tym pierogu nie słyszałam. Moj teść pochodzi z Brzozy 😉 dziękuję za przepis, chętnie go wypróbuję. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzasem tak jest, że lokalne pyszności są bardzo lokalne. I dlatego powstał ten blog ;) Pozdrowienia dla Ciebie i teścia :) https://www.gov.pl/web/rolnictwo/pierog-jaglany-brzozanski
UsuńW ilu litrach gotować kaszę?
OdpowiedzUsuńW 2 litrach. Zjadło mi ;)
UsuńBardzo ciekawy ten przepis :) Mam zapasy jaglanki i zrobię. Ostatnio z ciekawostek u mnie był placek z boćwiną i posmakował, choć nikt w domu i pracy nie wiedział co jest w środku. Teraz może będzie kolejna zagadka :) Ściskam z Łańcuta!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, chętnie wypróbuję �� Robię podobne ciasto z budyniem i na pewno taki z kaszą również mi posmakuje.
OdpowiedzUsuńBoję się, żeby nie wyszedł zakalec ;// Ciepło pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńTylko ze to nie pieka panie z kola tylko jedna pani z Brzozy
OdpowiedzUsuńNie tylko jedna Pani. Doskonale wiem że w wielu domach gości on na stołach i wiele Pań go piecze.
UsuńP. S. Najlepiej smakuje na ciepło podsmażony na maśle.
Dzięki paniom, które udostępniły przepis (i ładnie opisały jego tradycję w dokumentacji do ministerialnej listy produktów tradycyjnych) wszyscy możemy cieszyć się tym przepisem :)
UsuńJa też jestem z Brzózy Królewskiej i często piekę ten pieróg, a wykonania nauczyłam się od mojej mamy, również wszyscy uwielbiamy to podsmażony na maśle. Jest po prostu pycha
UsuńBardzo dziękuję za komentarz i potwierdzenie:)
UsuńJa również pochodzę z Leżajska ale po ślubie przeprowadziła się na Brzózę i tam często teściowa robiła takiego pieróg, jest przepyszny, a jeszcze potem podsmazsny na maśle to już w ogóle bomba
OdpowiedzUsuńA ja z lat dziecinnych pamiętam jak ś.p babcia mi taki podawała. Nadal proszę teściową co jakiś czas aby mi zrobiła. PYCHOTA
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy, ale wydaje mi się że te proporcje to na kilka takich brytfanek..
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe z pół kg mąki zajmuje po upieczeniu co najmniej 2/3 brytfanki...
Jak wielka balcha?
OdpowiedzUsuńSkładniki na brytfankę wielkości 25x35 cm
UsuńNareszcie znalazlam ten przepis ❤️ Moja babcia to piekla, gdy bylam mlodsza, ale nie mialam pojecia, ze ton nazywa sie pieróg 😅
OdpowiedzUsuń