Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Wiele tradycyjnych dań regionu podkarpackiego przygotowuje
się z prostych, niedrogich składników, które zastępują, a czasem wręcz udają
mniej dostępne produkty. Sernik z dodatkiem gotowanych ziemniaków, pierogi z
kaszą udającą mięso, kotlety z kapusty, bezmięsne gołąbki z suszonymi grzybami
to tylko kilka najbardziej typowych przykładów takich dań. Trzeba jednak
przyznać, że podmiana składników zwykle
sprawia, że danie nabiera nowej jakości i staje się atrakcją samą w sobie, już
bez zbędnych porównań do innych dań. I takim właśnie rarytasem jest kapuśniak,
który przygotowują gospodynie od Leska po Cisną, od Uherzec po Baligród. Nie ma
w nim mięsa, są za to suszone grzyby i śliwki, których smak i aromat wyróżniają
tę prosta zupę spośród innych. Kapuśniak dodatkowo zabielany jest śmietaną i
zagęszczony zasmażką na cebuli. Gdyby nie gotowane ziemniaki i skwarki można by
tę tradycyjną regionalną zupę uznać za wykwintną. Na szczęście możemy się nią
delektować w takiej właśnie, prostej, chłopskiej odsłonie, co ma wiele zalet. I
zachęcam, by się o nich samemu przekonać ;)
Przepisem podzieliły się panie z Kół Gospodyń Wiejskich z
gmin: Solina, Baligród, Cisna, Olszanica, Lesko, Uherce Mineralne w „Wielkiej
księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez
Stowarzyszenie na rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.
Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
- 500 g kapusty kiszonej
- 3-4 grzyby suszone
- 30 g śliwek suszonych
- 100 g cebuli
- tłuszcz
- 20 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki śmietany
- sól, pieprz, przyprawy do smaku
Dodatkowo:
- ugotowane całe ziemniaki
- skwarki ze słoniny
Suszone grzyby i śliwki myjemy, moczymy w osobnych
naczyniach i osobno gotujemy (śliwki około 15 minut, grzyby od 30 do 50 minut,
do miękkości).
Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do wrzącego wywaru
mięsno-warzywnego i gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy.
Warto również dodać wywar z grzybów. Śliwki przecieramy do wody, w której się
gotowały i również dodajemy do kapuśniaka.
Cebulę drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach masła, a
następnie dodajemy do niej mąkę i całość zasmażamy. Dodajemy ją do zupy i
mieszamy. Na koniec śmietanę hartujemy gorącym wywarem i również dodajemy do
kapuśniaka. Całość doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie majerankiem.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami z wody posypanymi
skwarkami ze słoniny.
Kapuśniak z grzybami i śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
KUCHNIA PODKARPACKA
po przepisy na inne
ciekawe dania kuchni tradycyjnej :)
Great post.thank you so much.Love this blog.
OdpowiedzUsuń