Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka |
Sałatki warzywne na majonezie przywędrowały na Podkarpacie
ze wschodu razem z przesiedleńcami z Ukrainy i dalekiej Rosji. Szczególną
popularność zyskały one w latach 70-tych i od tamtego czasu zadomowiły się u
nas na dobre. Poza klasyczną sałatką warzywną lubiane są również inne wersje
sałatek. Na Kolbuszowszczyźnie znana jest sałatka z czerwonych buraczków z
marchewką i jabłkami. Dla równowagi dla słodkich składników w skład sałatki
wchodzą ogórki kiszone i cebula, które ożywiają smak całego dania. Jeśli do
sałatki dodamy pokrojone śledzie i zielony groszek otrzymamy słynną szubę
ukraińską, choć w klasycznej wersji składniki na szubę ściera się na tarce i układa
warstwowo. W takiej, czy innej odmianie sałatka z buraczkami jest smaczna i
warta wypróbowania.
Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 400 g czerwonych buraczków
- 3 duże marchewki
- 2 ogórki kiszone
- 2 jabłka
- 2 cebule
- pół pęczka natki pietruszki
- majonez
- śmietana
- musztarda
- sól
- pieprz
Buraczki i marchewkę gotujemy w łupinach do miękkości.
Warzywa studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
Jabłka i ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki, majonez, śmietanę i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Chłodzimy.
Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka |
Sałatka z buraczków i marchewki - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)
W takim wydaniu sałatki jeszcze nie próbowałam, a wygląda bardzo apetycznie. Podobne składniki stanowią bazę do przygotowywanej przeze mnie na Wigilię sałatki ze śledziem:)
OdpowiedzUsuń