Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka |
Na Podkarpaciu nadzieniem z kaszy
gryczanej często wypełnia się ciasto drożdżowe, gołąbki, ale także pierogi. Farsz do pierogów zaś zwykle robi się z kaszy
wymieszanej z białym serem i podsmażoną cebulką. Jednak ponieważ kasza gryczana
doskonale smakuje z suszonymi grzybami, również i takie pierogi oferuje kuchnia
regionalna.
Zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z
Ujeznej w gminie Przeworsk. Został on opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji
kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
i Promocji Podkarpacia „ProCarpathia”.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka |
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
Składniki na farsz:
- 300 g kaszy gryczanej
- 30 g grzybów suszonych
- 1 cebula średnia
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- sól i pieprz
Grzyby płuczemy i moczymy, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. Odcedzone grzyby drobno kroimy.
Na posolonym wywarze z grzybów (jeśli jest go mało, dolewamy
wody) gotujemy kaszę gryczaną.
Cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle. Do cebuli dodajemy
pokrojone grzyby i chwilę razem dusimy. Łączymy razem kaszę, cebulę z grzybami i jajko. Farsz
doprawiamy solą i pieprzem.
Z mąki, wody, jajka, tłuszczu i soli zagniatamy elastyczne
ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, wycinamy kółka i nakładamy na nie farsz.
Pierogi zlepiamy i gotujemy w posolonej wodzie.
Pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
gdzie pod hasłem PIEROGI
znajdziecie 16 regionalnych przepisów
uwielbiam taki farsz do pierogów!
OdpowiedzUsuń300g kaszy przed czy po ugotowaniu? Wydaje mi się, że 300g suchej kaszy to trochę dużo.
OdpowiedzUsuńChodzi o wagę suchej kaszy. Wg mnie proporcja na pół kilo mąki jest ok. Pozdrawiam
UsuńSuper blog, lubię takie pierogi!
OdpowiedzUsuń