Strony

Polityka prywatności:

niedziela, 26 stycznia 2020

Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka


Jeszcze nie tak dawno w wielu podkarpackich domach nie wyobrażano sobie dnia bez białego barszczu. Od niego zaczynano dzień, a bywało że i na nim kończono. Z chlebem albo z ziemniakami, barszcz rozgrzewał i dawał siłę do pracy. Codziennie gotowano go na nowo z zakwasu, który każda gospodyni rano dokarmiała świeżą mąką i wodą. Kiedy jednak z jakiegoś powodu zakwasu zabrakło, gospodynie ratowały się często wodą z kiszonych ogórków. Kwaśna ogórczanka w połączeniu ze śmietaną smakowała podobnie do barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami.
Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpaci „Pro Carpathia”.

Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka

Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 2 litry wody
  • kości z kurczaka (duża porcja rosołowa)
  • marchewka
  • cebula
  • por
  • pietruszka
  • ogórczanka z litrowego słoika ogórków kiszonych
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 500 ml śmietany 18%
  • sól.

Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową i warzywa. Na wolnym ogniu gotujemy wywar, doprawiając go solą. Gotowy wywar odcedzamy, dodajemy do niego ogórczankę i zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do niej kilka łyżek gorącego barszczu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do barszczu, mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą.

Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka


W zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
znajdziecie wiele regionalnych przepisów
w tym na barszcz biały i barszcz grzybowy na zakwasie




4 komentarze:

  1. Zabieram przepis, muszę spróbować:) Witam Cię serdecznie, kilka lat nie było mnie w sieci, ale wcześniej miałyśmy fajny kontakt, nie wiem, czy mnie pamiętasz, cieszę się, że Cię odnalazłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe przepisy,godne polecenia a przede wszystkim przepisy które należy wprowadzać
    do naszych kuchni,aby DOCENIĆ PRACĘ KGW ZIEMI PODKARPACKIEJ.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepis na nie marnowanie ; ) wody po kiszonych ogórkach... SUPER ciekawy, a jednocześnie prosty i myślę, że smaczny : ))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, okazuje się że nawet woda po ogórkach może być super-składnikiem :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.