Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka |
Jeszcze nie tak dawno w wielu podkarpackich domach nie
wyobrażano sobie dnia bez białego barszczu. Od niego zaczynano dzień, a bywało
że i na nim kończono. Z chlebem albo z ziemniakami, barszcz rozgrzewał i dawał
siłę do pracy. Codziennie gotowano go na nowo z zakwasu, który każda gospodyni
rano dokarmiała świeżą mąką i wodą. Kiedy jednak z jakiegoś powodu zakwasu
zabrakło, gospodynie ratowały się często wodą z kiszonych ogórków. Kwaśna
ogórczanka w połączeniu ze śmietaną smakowała podobnie do barszczu. Podawano ją
tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami.
Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją
barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała
go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis
opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa
podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji
Podkarpaci „Pro Carpathia”.
Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka |
Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 2 litry wody
- kości z kurczaka (duża porcja rosołowa)
- marchewka
- cebula
- por
- pietruszka
- ogórczanka z litrowego słoika ogórków kiszonych
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 500 ml śmietany 18%
- sól.
Do zimnej wody wkładamy porcję rosołową i warzywa. Na wolnym
ogniu gotujemy wywar, doprawiając go solą. Gotowy wywar odcedzamy, dodajemy do
niego ogórczankę i zagotowujemy.
Śmietanę mieszamy z żółtkami i mąką. Dodajemy do niej kilka
łyżek gorącego barszczu i dokładnie mieszamy. Całość wlewamy do barszczu,
mieszamy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą.
Barszcz biały na ogórczance - kuchnia podkarpacka |
W zakładce KUCHNIAPODKARPACKA
znajdziecie wiele regionalnych
przepisów
w tym na barszcz
biały i barszcz grzybowy na zakwasie
Zabieram przepis, muszę spróbować:) Witam Cię serdecznie, kilka lat nie było mnie w sieci, ale wcześniej miałyśmy fajny kontakt, nie wiem, czy mnie pamiętasz, cieszę się, że Cię odnalazłam:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe przepisy,godne polecenia a przede wszystkim przepisy które należy wprowadzać
OdpowiedzUsuńdo naszych kuchni,aby DOCENIĆ PRACĘ KGW ZIEMI PODKARPACKIEJ.
Przepis na nie marnowanie ; ) wody po kiszonych ogórkach... SUPER ciekawy, a jednocześnie prosty i myślę, że smaczny : ))
OdpowiedzUsuńTak, okazuje się że nawet woda po ogórkach może być super-składnikiem :)
Usuń