czwartek, 29 grudnia 2016

Ciasto snickers na herbatnikach

Ciasto bez pieczenia
Ciasto snickers bez pieczenia
Snickers na herbatnikach to proste, szybkie, ale bardzo smaczne ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy zagotować masę budyniową i przełożyć nią warstwy herbatników. Masa i herbatniki nie są zbyt słodkie, dlatego na wierzch ciasta wykładamy masę kajmakową, którą posypujemy orzeszkami. Jest to jedno z tych ciast, które najlepiej przygotować dzień wcześniej i odstawić, aby herbatniki zmiękły i połączyły się z masą budyniową.
Przepis znalazłam na blogu Zjem to! i zmieniłam w nim jedynie rodzaj orzechów, ponieważ bardziej do snickersa pasują mi orzeszki ziemne (fistaszki) niż orzechy włoskie.

Składniki na foremkę 20x30 cm (lub 25x25 cm):

Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 220 g masła
 Dodatkowo:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 180 g herbatników (zwykłych, jasnych)
  • 180 g herbatników kakaowych
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych niewolonych (lub orzechów włoskich)
ciasto bez pieczenia
Ciasto snickers na herbatnikach
Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. W tym czasie do miski wlewamy pozostałe mleko, dodajemy obie mąki, jajko, budyń, cukier, cukier wanilinowy i dokładnie miksujemy. Kiedy mleko z masłem już się zagotuje wlewamy do niego cienkim strumieniem przygotowaną mączną masę i miksujemy w garnku aż składniki dobrze się połączą (garnka nie ściągamy z gazu). Po wymieszaniu mikserem, do czasu zagotowania całej mieszanki, można masę mieszać łyżką. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze minutę. Tak przygotowany budyń odstawiamy na chwilkę, by lekko przestygł.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciepłą masę budyniową dzielimy na 3 równe części, które znajdą się między 4 warstwami herbatników. Na dnie blaszki układamy warstwę kakaowych herbatników, na które wykładamy pierwszą warstwę masy budyniowej. Na niej układamy warstwę jasnych herbatników. Na nie wykładamy drugą warstwę masy budyniowej i przykrywamy ją warstwą herbatników kakaowych. Ostatnią część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka i przykrywamy ją jasnymi herbatnikami.

Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki.

Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, najlepiej na noc.


12 komentarzy:

  1. Jakie pyszne ciasto. :-) Uwielbiam takie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mamy słabość do takich ciast :D Kiedyś szałem był u nas 3 bit ale Snickers też miał swoje 5 minut na rodzinnych imprezach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda tak smakowicie i kusząco, że przygotuję w styczniu na domową urodzinową imprezę. Będą same wymagające łasuszki dobrych łakoci, więc z deserem na pewno trafię w słodki "punkt" ;-)

    Pozdrawiam Cię, wspaniały blog. Nie byłabym sobą gdybym nie zaprosiła Cię do siebie :) mam nadzieję że znajdziesz tam coś dla siebie.

    OdpowiedzUsuń
  4. czy na pewno proporcje mąki są dobre? Szklanka pszennej i łyżka ziemniaczanej? Nie odwrotnie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ten krem nie wychodzi rzadki? , kiedyś robiłam podobny I wylewal się z ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam to ciasto kilka razy i konsystencja zawsze jest odpowiednia. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  6. Robiłam i gorąco polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie skosztuję takie pyszności

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.