wtorek, 29 grudnia 2015

Makowiec na kruchym spodzie



Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :)
Do wykonania makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy.

Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm):
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 łyżka smalcu (można pominąć)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 żółtek
Składniki na masę makową:
  • 600 g maku
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 75 g mąki tortowej
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki olejku rumowego
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • bakalie: siekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta)
  • 100 g cukru pudru
  • Sok z plasterka cytryny

Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli mak nie był mielony, zmielić 3 razy.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami, do 2/3 wysokości boków) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Przygotowanie masy makowej:
Całe mleko zagotować i zalać nim mak. Gotować razem 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie całość odstawić na około 3h, żeby mleko się wchłonęło, a mak napęczniał. Po tym czasie odcedzić ewentualny nadmiar płynu. Mak mielimy 3 razy.
Żółtka oddzielamy od białek i razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę, dodając pod koniec miksowania olejek migdałowy i rumowy. Dalej miksując dodajemy po łyżce zmielonego maku. Do masy dodajemy i miód i roztopione, przestudzone masło. Nadal miksując dodajemy kakao i mąkę. Do masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a ubite dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki kaszy manny i wylewamy masę makową. Na masę makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół).



Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki.


Przepis bierze udział w akcji:

Świąteczne słodkości! 2015

49 komentarzy:

  1. Mniam ... super pomysł na makowiec. Ja zrobiłam w tym roku taką tradycyjną roladę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię makowiec zawijany w cieście drożdżowym, ale tym razem nie miałam czasu na tę zabawę :)

      Usuń
  2. Tak jak nam się wydawało, że makowców mamy już dosyć, tak na tego byśmy się jeszcze skusiły :D Uwielbiamy jak jest dużo maku :P

    OdpowiedzUsuń
  3. W opisie robienia masy nie ma wzmianki co z mlekiem. Domyślam się żę mlekiem trzeba zalać mak - ale ile czasu w zalewie takiej trzymać? Czy to całe mleko zostaje do zrobienia masy? Czy jak wybiorę mak gotowy zmielony w puszce to również mleko jest potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wyłapanie "dziury" :) Jak postąpić z mlekiem dopisałam w tekście. Gotowego maku w puszce nie trzeba już parzyć, więc mleko i cały etap są zbyteczne. Natomiast mak parzymy bez względu na to, czy jest mielony, czy nie. Mielony wystarczy odsączyć. Niemielony, po sparzeniu, trzeba jeszcze zmielić :)

      Usuń
  4. robiłam,wyszedł rewelacyjny, nie sypie sie ladnie wyrosl jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za komentarz. Cieszę się, że makowiec smakował :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. Witam kochana , bardzo proszę o odpowiedz co z białkami od ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Białka od ciasta zostają do użycia przy innej okazji. Można z nich zrobić bezy, lukier na białkach, krem do dekoracji tortów Buttercream frosting lub zamrozić w woreczku na zipper i użyć, kiedy będą potrzebne :-)

      Usuń
    2. Dziękuję slicznie ,pozdrawiam

      Usuń
  6. Mam pytanie ,jak długo utrzymuje świeżość ten makowiec, czy mogę go już dzisiaj upiec,czy po upieczeniu można od razu wyciągnąć z piekarnika?Bardzo proszę o szybką odpowiedz
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam poraz kolejny spod podpiekłam ale zapomniałam przed wylaniem masy makowej posypac spodu kaszką ,juz siedzi w piekarniku czy to bardzo duzy błąd? Proszę o odpowiedz a zarazem życzę Zdrowych i wesołych świat..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-) Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję, ale to był dla mnie pracowity dzień i nie miałam kiedy tu zaglądnąć. Wszystkie składniki są pieczone, więc makowiec ma przedłużoną trwałość, ale na jak długo, nie wiem. Zawsze szybko się kończy ;-) Podsypywania kaszką ma na celu wchłonięcie przez nią wilgoci z maku, by nie przedostała się w nadmiarze do ciasta i by mogło się ono dobrze upiec. Nie zawsze w przepisach stosuje się tę metodę, więc liczę, że ciast Ci się udało :-) Dziękuję za życzenia i również życzę Tobie i Twoim bliskim dużo spokoju i radości w nadchodzące Święta :-)

      Usuń
    2. Witam cieplutko,dziekuje za zyczenia ,co do makowca forma nawet o 2 cm wieksza a makowca prawie pełna blacha,rowniutki mam nadzieje ze bedzie pyszny tak jak wyglada pozdrawiam i zdrowych i wesolech swiat kochana

      Usuń
  8. Makowiec bardzo smaczny wyszedł rewelacyjnie.polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za rekomendację. Cieszę się, że ciasto smakowało :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  9. czyli mak mielony zalac dzien wczesniej mlekiem? czy wystarczy jak polezy te 3h i zrobi sie go w ten sam dzien?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się kończy dopisywanie do przepisu wyjaśnień ;-) Oba sposoby są dobre.

      Usuń
  10. Pycha! Juz trzeci rok go piekę na święta. Mój hit! Dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja dziekuję za rekomendację i komentarz :) Pozdrawiam i życzę smacznych Świąt! :)

      Usuń
  11. Robiliśmy z mamą na tegoroczną Wielkanoc. Wyszedł przepyszny. Przepis doskonały : )
    Polecam! I dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobilam to ciasto wyszlo bardzo dobre. Tylko dalam mniej cukru o polowe do maku i i tak bylo ciut za slodkie. Przepis na ciasto zapisuje do "ulubionych" dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto rewelacja!
    Właśnie dzisiaj upiekłam

    OdpowiedzUsuń
  14. IDEALNY ! Najlepszy przepis jest już tradycją w moim domu. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Witam :) ile musze dodac tych bakalii w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  16. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Nie chcę też przesadzić co do tych bakalii chciałabym żeby bylo idealnie :) makowiec wygląda obłędnie ogółem nie chce cos popsuc :) ile Pani na oko gdzies dodaje bo ludzie w przepisach piszą różnie to vedzie pierwszy moj makowiec :) myślę ze skorka, orzechy i rodzynki będzie ok czy cos jeszcze Pani poleca? Bakalie ogolem bardzo lubie i lubię jak jest duzo maku jak tu 😍🥰🥰❤️

      Usuń
  17. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam Panią, wygląda apetycznie zabieram się do pracy. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  19. Dobry wieczór,
    będę dawała mak mielony. Tak więc ile maku mam sparzyć mlekiem, bo 600 g to chyba za dużo?

    OdpowiedzUsuń
  20. Na wysoki makowiec 600g, na średni 400g i 2/3 pozostałych składników masy :)

    OdpowiedzUsuń
  21. do masy makowej nie dodaje się proszku do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  22. Mak gotowy suchy mielony to w przygotowaniu masy makowej już nie trzeba go namaczać i mielić? I wtedy jak postępujemy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suchy mielony mak trzeba sparzyć, tak jak zwykły. Można trochę pogotować, a potem bardzo dobrze odcisnąć. Nie trzeba go mielić.

      Usuń
  23. A ja robię ten makowiec już trzeci raz. Jest to co my wręcz uwielbiamy. W tym roku mała zmiana i robimy "kratkę" na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdza i że dostosowujesz go do swoich potrzeb. O to właśnie chodzi :) Pozdrawiam!

      Usuń
  24. Jakiej wielkości blacha ?

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakiej wielkości blacha?

    OdpowiedzUsuń
  26. Proszę mi powiedzieć czy makowiec przy takiej małej ilości tłuszczu nie jest suchy ? Nie kruszy się ? Jakiś czas temu piekłam ten makowiec i nie był smaczny bo po prostu za suchy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, jaki jest powód. Może to rzecz gustu? Ja go bardzo lubię i jest tu kilka pozytywnych komentarzy osób, które upiekły ten makowiec i im smakował.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.