Sałatka z marchewki i cebuli - kuchnia podkarpacka |
Dzisiaj już niemal zapomniana, mimo że niegdyś w okolicach
Kolbuszowej nie mogły się bez niej obejść żadne imieniny i spotkania rodzinne –
sałatka z marchewki i cebuli. Spośród innych sałatek wyróżnia się prostymi
składnikami i charakterystycznym smakiem, który zawdzięcza marynacie z octu i
cukru, w którym gotuje się cebulę przed jej dodaniem do sałatki. To jedno z
tych niskobudżetowych i niewymagających większego zachodu dań, które z
powodzeniem może konkurować z wykwintnymi pełnymi różnorodnych składników sałatkami,
w myśl zasady „mniej znaczy więcej” :)
Sałatka z marchewki i cebuli - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g marchewki
- 500 g cebuli
- 6 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2/3 szklanki octu
- 4 płaskie łyżki cukru
Surową marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych
oczkach i wrzucamy na kilka minut do gotującej się, osolonej wody. Wyciągamy i
odcedzamy zanim marchewka się rozgotuje.
Cebulę kroimy w kostkę. Ocet, cukier i 2 szklanki wody
zagotowujemy. Wrzucamy cebulę i gotujemy jeszcze 10 minut. Odcedzamy.
Jajka gotujemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych
oczkach.
Do marchewki, cebuli i jajek dodajemy pozostałe składniki –
majonez, śmietanę i musztardę. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z marchewki i cebuli - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
Moja Mama miała ten przepis w swoim zeszycie, ale nie wiedziałam, że wywodzi się z kuchni podkarpackiej. Chyba pora go sobie odświeżyć ten smak.
OdpowiedzUsuńTrochę się wykuruję i zrobię ją :) bardzo mi zapomniany smak zapachniał w głowie i CHCĘ :D ciumasy z Łańcuta!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować. Robiłam surówkę z marchewki z cebulą, ale sałatki jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńWarto spróbować,łatwa w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńSuper sałatka robię ją od wielu lat
OdpowiedzUsuń