Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka |
Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem
przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta
krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona
cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i”
stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki.
Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości
Rokietnica, położonej pomiędzy Jarosławiem i Przemyślem. Podzieliły się nim panie
ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, które dbają, by lokalna kuchnia
zachowała swój unikalny charakter, nierozerwalnie związany z wielokulturową
społecznością zasiedlającą Rokietnicę od ponad 600 lat.
Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 40 sztuk:
- 7 szklanek mąki pszennej
- 100 g drożdży
- 500 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru pudru
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka soli
- 1 pętko kiełbasy
- 3 czerwone cebule
Na wierzch: 1 jajko, majeranek
Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy aż
zamienią się w płyn.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pokrojone na mniejsze
kawałki masło, jajka, cukier puder, śmietanę, sól i drożdże. Wszystkie
składniki siekamy, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto.
Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę. Pokrojone składniki
wsypujemy do ciasta i wszystko dobrze zagniatamy. Z ciasta odrywamy niewielkie
kawałki (około 70 g) i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem
i posypujemy majerankiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka
góra-dół) i pieczemy bułeczki około 20-25 minut.
Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka |
Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
Cudowne bułeczki! Prezentują się niezwykle smakowicie :) Zapisuje przepis :D
OdpowiedzUsuńNie smakują mi.zrobilam wg przepisu i według mnie są bardzo mdłe.
OdpowiedzUsuń