niedziela, 12 stycznia 2020

Bułeczki z Rokietnicy – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka

Bułeczki z Rokietnicy to nietypowy wypiek. Choć wyglądem przypominają pieczywo drożdżowe, są to wytrawne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego. Charakterystyczny smak nadaje im kiełbasa i czerwona cebula, które pokrojone w kosteczkę miesza się z ciastem. Kropkę nad „i” stanowi majeranek, którym pospane są bułeczki.
Przepis na ten regionalny przysmak pochodzi z miejscowości Rokietnica, położonej pomiędzy Jarosławiem i Przemyślem. Podzieliły się nim panie ze Stowarzyszenia Kobiet w Rokietnicy, które dbają, by lokalna kuchnia zachowała swój unikalny charakter, nierozerwalnie związany z wielokulturową społecznością zasiedlającą Rokietnicę od ponad 600 lat.

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 40 sztuk:
  • 7 szklanek mąki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 500 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka soli
  • 1 pętko kiełbasy
  • 3 czerwone cebule

Na wierzch: 1 jajko, majeranek

Drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżeczkę cukru i rozcieramy aż zamienią się w płyn.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pokrojone na mniejsze kawałki masło, jajka, cukier puder, śmietanę, sól i drożdże. Wszystkie składniki siekamy, a następnie wyrabiamy jednolite ciasto.
Cebulę i kiełbasę kroimy w kosteczkę. Pokrojone składniki wsypujemy do ciasta i wszystko dobrze zagniatamy. Z ciasta odrywamy niewielkie kawałki (około 70 g) i formujemy z nich bułeczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy bułeczki około 20-25 minut.

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka

Bułeczki z Rokietnicy - kuchnia podkarpacka

Zapraszam do zakładki

2 komentarze:

  1. Cudowne bułeczki! Prezentują się niezwykle smakowicie :) Zapisuje przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie smakują mi.zrobilam wg przepisu i według mnie są bardzo mdłe.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.